Ez volt minden idők legjobb turisztikai éve

A vendégéjszakák száma el fogja érni a 31 milliót 2018-ban – ezzel minden idők legjobb évét könyvelhetjük el majd a turizmusban az év végén – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Az ügynökség vezetője hangsúlyozta: ebben az évben a legjobb a karácsonyi időszak a turizmus-vendéglátás szektorban, Budapesten és vidéken is megteltek már a szálláshelyek. 2010 óta nő a magyar turizmus árbevétele, azóta emelkedik a vendégek és vendégéjszakák száma is. 2010-hez képest 2017-ig 51 százalékkal nőtt turisták száma, és megduplázódott a turizmusból származó árbevétel.

Külföldi turisták a Szent István-bazilika előtt 2018. december 24-én. – MTI/Illyés Tibor

A turizmus adja a nemzetgazdasági össztermék 10 százalékát, így a szektor 10 százalékos növekedése egy százalékos GDP-emelkedéssel jár együtt. A statisztikai hivatal mérései szerint az idén csak októberben közel 10 százalékkal növekedett a belföldi turisták száma, és például 30 százalékkel emelkedett az Egyesült Államokból Budapestre érkezők száma.

„A számokból az látszik, hogy egyre több turista érkezik Magyarországra és mi magyarok is egyre többet utazunk belföldön” – mondta. Azt is hozzátette, hogy Budapest biztonságos úti cél, amelyet egyre többen választanak a külföldiek közül. A magyarok pedig alapvetően olyan turisztikai célpontokat kedvelnek, ahol gyógyhelyek, gyógyvizek találhatóak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre népszerűbb utazást ajándékozni karácsonyra, sokan adnak szeretteiknek belföldi hotelekbe szóló utalványt.

Az ügynökség vezetője szerint az idei rekordév kellőképpen szolgálja azt a célt, hogy Magyarország Európa egyik vezető turisztikai térsége legyen.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre