Szabó Emese: Környezettudatos karácsonyt!

Az ünnepi időszakban a városok utcái, kirakatai és ablakai megtelnek világító díszekkel, karácsonykor pedig a fenyőfákra is fölkerülnek a díszes füzérek. Környezetünk és pénztárcánk miatt azonban korántsem mindegy, hogy mifélék ezek a szerkezetek – írja Szabó Emese.

Karácsony közeledtével hajlamosak vagyunk megfeledkezni ökológiai lábnyomunkról, és kerül amibe kerül, mindent beleadunk, vagyis teleaggatunk ünnepi díszkivilágítással – hívja fel a figyelmet a kepmas.hu-n megjelent írásában Szabó Emese, aki azonban jelzi azt is; ahhoz, hogy a karácsonyi fényözönnel minél kevesebb bajt okozzunk a környezetünknek, elég csak néhány dologra figyelnünk. 

Mint felhívja figyelmünket, érdemes LED-izzókkal ellátott égősorokkal díszíteni a fát. Ezek az izzók az alacsony fogyasztás mellett hőt már szinte egyáltalán nem termelnek, ezért a legszárazabb fenyőkön is biztonságosan használhatók – biztosít minket a szerző. Ha pedig készen állunk további energiahatékonyságra, érdemes olyan, konnektorba dugható szabályozót beszerezni, amely ugyancsak időkapcsolóként működik. Ezeket pedig elég csak a csatlakozóalj és az izzósor közé beilleszteni, és máris megoldott a házilagos időkapcsoló.

Karácsonykor gyertyából is többet gyújtunk. Ebben az esetben akkor járunk el helyesen, ha klasszikus paraffin gyertyák helyett természetes alapanyagból, például méhviaszból készült mécsest választunk – jelzi Szabó Emese, aki útravalóul lelkünkre köti:  ezt a környezetbarát lángot se hagyjuk felügyelet nélkül égni, főképp, mert ezekre nem illeszthetünk programkapcsolót.

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

A kép forrása a Libreshot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre