Ma 27 éve a Ferihegyi merényletnek

1991. december 23-án, 27 éve volt a Ferihegyi gyorsforgalmi úti merénylet, a magyar rendszerváltozás idejének egyik első robbantásos merénylete.  A ferihegyi repülőtérre vezető út mellett végrehajtott támadás a Szovjetunióból kivándorló zsidók ellen irányult.

Az ekkor hivatalban lévő izraeli kormány bevándorlásösztönző politikájának hatására, a Szovjetunió megszűnésének heteiben, az oroszországi zsidó lakosság tömegesen költözött ki Izraelbe a jobb élet reményében. Az országon belül a zsidóság demográfiai súlyát szerették volna növelni, illetve azt elérni, hogy a környező arab országok 1967-ben megszállt területein újabb zsidó településeket hozzanak létre.

Közvetlen repülőjáratok híján viszont a kivándorlók Magyarországon keresztül, a Ferihegyi repülőtér érintésével jutottak el utazásuk céljához. Azonban a nagy mértékű bevándorlást a palesztin szervezetek nem nézték jó szemmel. A palesztin terroristák régóta jó kapcsolatokat ápoltak az NSZK-ban működő, szélsőbaloldali nézeteket valló Vörös Hadsereg Frakcióval (RAF), amelynek a NSZK hatóságok által körözött tagjai arab országokban kaptak menedéket és kiképzést.

Feltételezések szerint a palesztin terroristák segítségét a RAF-tagok az európai zsidó érdekeltségek elleni fellépéssel szándékoztak kiegyenlíteni. A ferihegyi robbantási akció kivitelezését vállaló nyugatnémet terroristák is arab országokban tartózkodtak 1988 óta.

A merényletet elkövető RAF-tagok 1991-ben érkeztek meg Magyarországra. A később elkövetőként azonosított Horst Ludwig Meyer és Andrea Klump a Vörös Frakció Harmadik generációjához tartoztak.

Az egyik bérautót már a merénylet előtt egy nappal, december 22-én reggel állították le a Ferihegyi gyorsforgalmi út mellett, a másik autóval pedig a helyszíntől mintegy 120 méternyire figyelőállást vettek föl.

A szovjet zsidók rendőri biztosítással autóbusszal érkeztek december 23-án délelőtt 9:40-kor. Az autóbusz elhaladásakor Meyer működésbe hozta a pokolgépet rejtő autót, ám az nem a megfelelő pillanatban robbant. A busz és a konvojt záró rendőrautó is elment már a mellette, amikor a detonáció bekövetkezett.

Kép Szombat Online

A robbanás erejének következtében a rendőrautó nekiütközött a busz hátuljának. A járművek kigyulladtak, a busz mögött haladó autóban ülő rendőrök súlyos égési és repeszek okozta sérüléseket szenvedtek. Az autóbuszon utazók közül négyen könnyebben megsebesültek, de az égő járművet mindenki el tudta hagyni.

A felrobbant autó helyén mindössze egy sekély kráter maradt, súlyosan megrongálódtak a közelében álló autók, a környező épületek ablakai pedig 300 méteres körzetben betörtek. A merénylet utáni zűrzavarban pedig többen felfigyeltek a sínek túloldaláról csikorgó gumikkal elinduló autóra, amelyben a elkövető menekült.

A kivándorlókat előbb visszaszállították a közösségi szállásra, majd egy későbbi repülőgéppel indították útnak őket. A terroristákat nem sikerült elfogni, sikeresen szöktek el az országból, ezután hosszú évekre nyomuk veszett. Végül 1999. szeptember 15-én Bécsben Meyer és Klump párosa feltűnt egy idős polgárnak, mivel napszemüvegben és sapkában hetek óta bankfiókok környékén ólálkodtak. Egy járőr igazoltatta őket, majd erre fegyvert rántottak. A kialakult üldözés és lövöldözés során a rendőrök Horst Ludwig Meyert agyonlőtték, Klumpot pedig elfogták.

Iratkozzon fel hírlevelünkre