Hetvenedik alkalommal építették meg a vörsi betlehemet

Európa legnagyobb templomban épített betleheme egy kis Somogy megyei településen a Balaton nyugati csücskétől pár kilométerre, délre található.

A csaknem 500 lakosú Vörsön idén már hetvenedik alkalommal építik meg az 50 négyzetméter alapterületű betlehemet. Ennek megalkotása mindig novemberben zajlik, amelyben helyi önkéntesek vesznek rész napi 6-8 órás munkával.

Az anyagok beszerzésétől a kész betlehem elkészítéséig több mint egy hétre van szükségük a segítőknek.

Az építéshez kb. 20 darab fenyőfát, valamint csaknem 5 köbméternyi tuját használnak fel, az alapanyagokat pedig önkéntesen ajánlják fel helyi és környékbeli lakosok. A betlehem szerkezete fából és fémből készül, amelyre díszítő elemeket helyeznek el.

A vörsi betlehem először 1948-ban készült el, de akkor még a mostani méretének a fele volt. Kinézetében minden évben próbálnak egy kicsit változtatni, hogy ne mindig ugyanaz a látvány legyen.

Európa legnagyobb épített betleheme több tízezer embert érdekel. Külföldről és itthonról is rengetegen látogatnak el a faluba, hogy megcsodálhassák.

Azoknak, akik kíváncsiak rá még nem késő, hiszen a betlehem február elejéig naponta 9 órától 17 óráig látogatható. Addig is az alábbi képgalériában megtekinthetőek a betlehemről készült képek.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre