Ezrével akarnak hazatérni az aleppoi örmények

A háború végeztével több ezer szíriai örmény áll készen, hogy visszatérjen szülővárosába, Aleppóba. A szíriai konfliktus kitörése után az örmény kisebbség jelentős része elmenekült a háborús övezetből, és az anyaországban találtak menedéket.

 

Hazatérnének az Aleppóból elmenekült örmény iparosok, hogy újranyissák gyáraikat és kivegyék részüket Szíria újjáépítésében – hívta fel a figyelmet Nora Arisiyan örmény származású szír parlamenti képviselő asszony.

A szíriai Al-Watannak adott interjúban Arisiyan elmondta, hogy az aleppói örmények keresztény hitük és hazához való hűségük miatt az iszlamisták célpontjává váltak, ezért tízezrével kénytelenek voltak elmenekülni szülőföldjükről és telepedtek meg ideiglenesen  Örményországban.

A szíriai örmények is felvették a harcot az iszlamistákkal szemben

A képviselő asszony nyilatkozatában beszámolt az örmény küldöttség látogatásáról. Az örményországi üzletemberekből és szíriai közösség képviselőiből álló delegációt Bashar Al-Assad elnök fogadta.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a damaszkuszi vezetés kifejezetten támogatja az örmények hazatérését Szíriába, és erre komoly és azonnali lépéseket fognak tenni, hogy meggyorsítsák a folyamatot.

Nora Arisiyan képviselő szerint a damaszkuszi kormány hazavárja minden egyes állampolgárát, így az örmény kisebbségnek is vissza kell térnie Szíriába. Különösképpen a mostani helyzetben, amikor az újjáépítés kezdődik meg az országban. A szíriai örmények többsége az értelmiségi réteghez tartozik. 

Az örmények szíriai múltja kétezer évre nyúlik vissza. A szíriai társadalomnak egy értékes részét képviselik, sokat tettek az ország gazdasági, kulturális fejlődéséért. Az örmény közösséget 100-150 ezerre becsülték a szíriai háború kitörése előtt. Az iszlamisták által elkövetett üldöztetések hatására mára számuk megfeleződött.

Kasab településhez közeli kápolnához zarándokoltak el a szíriai örmények

Az örmények többsége Aleppóban, Haszakehban és Kamishli városban éltek. Az előbbi várost az iszlamisták az utóbbi két várost a kurd milíciák szállták meg, aminek következményeként elmenekültek otthonaikból. Jelentős örmény közösséggel bír a főváros Damaszkusz, ahol viszonylag biztonságban vészelték át a háborút.

Észak-Szíriában két színtiszta örmény település is található, Kasab és Al-Yaakubiya, amit az iszlamista csoportok elfoglaltak. A szíriai hadsereg ezidáig  Kasabot és  Aleppot tudta felszabadítani, ahova már vissza is térnének az örmények.

S4C.news – Kassab Adonis

Képek: Wikipand, armenianpost, Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre!