Kísértetiesen hasonlítanak egymáshoz a közelmúlt európai tüntetései

Belpolitikai szempontból a tüntetéssorozat egy statikus folyamat, a pártszimpátiát nem rendezi át – jelentette ki Farkas Örs politikai elemző az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában. A szakértő az utóbbi időben Európa-szerte zajló tüntetések hasonlóságaira hívta fel e figyelmet.

Az elemző álláspontja szerint a tüntetéseknek a belpolitikában nincs túl nagy hozadéka. Ennek oka, hpgy olyan ügy köré szerveződik, ami szerinte „az emberek zsebében nem nyitotta ki a bicskát”, illetve csak azokéban, akik eleve kormányellenesek voltak – jegyezte meg Farkas Örs, aki szerint a tüntetések nemcsak az ellenzéki szimpatizánsokat, de a kormánypártiakat is “tüzelik”.

Hangsúlyozta: a munka törvénykönyve egyértelműen rögzíti, kizárólag a munkáltató és a munkavállaló között írásban megkötött megállapodás alapján van lehetőség önként vállalt 100, illetve 150 óra túlmunkára.
    

Az elemző szerint a tüntetések belpolitikai vetületénél fontosabbnak nevezet azok nemzetközi vonatkozását. Szerinte ugyanis, nem lehet véletlen, hogy a budapesti tüntetésekkel egyidejűleg Rómában, Varsóban, Bécsben és Belgrádban is tüntetések voltak. Mindenhol ugyanazokkal az eszközökkel, ugyanaz a korosztály, ugyanolyan jellegű és ugyanolyan hangulatú eseményeket szervezett meg. Ráadásul valamennyi országban jobboldali, bevándorlásellenes kormányok regnálnak – tette hozzá.

Forrás: MTI