Hazugságokon kapták az ünnepelt sztárriportert

A több, jelentős újságírói díjat is bezsebelő publicista, Claas Relotius számos alkalommal hamis híreket közölt a németországi Spiegelnél és más jelentős németországi lapoknál – tudta meg a Mandiner.

A 33 éves Claas Relotius néhány év alatt a neves német hetilap, Spiegel sztárriporterévé vált nagyívű riportjaival, de írt a Weltbe, a Süddeutsche Zeitungba, a Neue Zürcher Zeitung és a Frankfurter Allgemeine vasárnapi kiadásaiba is. Elnyerte a Német Riporterdíjat 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban, a CNN az év újságírójává választotta 2014-ben, az Európai Sajtódíjat pedig 2017-ben nyerte el.A Spiegel közel 60 riportot közölt az ünnepelt szerzőtől – egészen 2018 végéig. Most azonban kiderült, hogy legalább 14 riportját valótlan tényezőkkel színesítette ki.

Der Spiegel különszáma Claas Relotiusról 

A Spiegel 24 oldalas lapszámot szentelt saját leleplezett szerzőjének, Claas Relotiusnak

Többek közt Angela Merkelről is közölt egy olyan riportot az újságíró, amely valótlanságokon alapult. 

Relotiust egyik szerzőtársa, Juan Moreno buktatta le, akinek gyanúsak lettek a német sztárriporter sztorijai a közösen írt, amerikai-mexikói határon készült riportban, így elkezdett bizonyítékokat gyűjteni ellene. Moreno csupán egy hosszadalmas 3–4 hetes procedúrát követően tudta bebizonyítani a Spiegel szerkesztőségének azt, hogy Relotius valótlan történetekre alapozza a riportjait. Ennek során őt magát is megvádolták azzal, hogy be akarja feketíteni a „sztárriportert”, végül azonban kibújt a szög a zsákból. 

Claas Relotius ugyanis végül bevallotta, hogy sztorik sorát találta ki számos riportjához. Olyan személyeket mutatott be és idézett, akikkel soha nem találkozott, és soha el nem hangzott kijelentéseket adott a szájukba. Kitalált történeteket az Iszlám Állam által elrabolt iraki gyerekekről vagy épp a guantánamói börtönről is. 

A lebukás hatására Relotius távozott a laptól, mondván: undorodik magától a hamisításai miatt, beteg és segítségre van szüksége. Hogy megírt cikkei közül pontosan melyek a valósak és valótlanok, azt még mindig nem lehet egyértelműen megállapítani. 

A Spiegel részletesen beszámolt az őket érintő súlyos botrányról, amit a lap történetének egyik mélypontjának tartanak, és közölték, most zajlik a kétségessé vált riportok utólagos átvizsgálása. A lap elnézést kért a német olvasóktól is, és kifejezte, hogy mennyire meglepte őket is Relotius eljárása.

Állításuk szerint meg sem fordult a fejükben az, hogy az újságíró saját kitalációira alapozhatja a nagy olvasottságot elérő történeteit.

(Forrás: Mandiner, Der Spiegel) 

Iratkozzon fel hírlevelünkre