Váci püspök: Csak azt nem akartam, hogy az erőszak elharapózzon

Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke, az elmúlt években gyakran került be a híradásokba, általában valamilyen átpolitizált témával kapcsolatban kifejtett véleménye miatt. Sokszor, sokan támadták a megszólalásai okán, legutóbb éppen a vasárnapi demonstráción, a tüntetőknek írt levele miatt.

Beer Miklós a váci megyéspüspököt kérdeztük a vasárnapi tüntetésen felolvasott leveléről, az abban megfogalmazott gondolatokról, és a szentestéhez egyre közeledve egy picit a karácsonyról.  

Vasárnap.hu: A vasárnapi tüntetésen a demonstrálók felolvastak egy levelet, amit ön a tüntetőknek címzett. Ebben megfogalmazza, hogy tiszteli a tüntetők kitartását, továbbá azt, hogy álljanak ki békésen az igazukért. Ezek a gondolatok tekinthetők politikai állásfoglalásnak is, vagy a sajtóban megjelent egyes írások félreértelmezik az ön üzenetét?

Beer Miklós: Én mindig azt szoktam hangsúlyozni, hogy egyházi vezetőként a pártpolitikától távol kell maradni.

Most is csak azért írtam azt a levelet, mert nem akartam, hogy az erőszak elharapózzon. A tüntetésen történt erőszakos cselekedetetek, a gyújtogatás és rombolás borzasztóan elszomorító.

Láthattuk mi történt Párizsban nemrégiben, talán senki sem szeretné, ha nálunk is hasonló szörnyűségek történnének.

Vasárnap.hu: Tehát abban a mondatban, hogy „álljatok ki békésen az igazatokért”, a hangsúly azon van, hogy békésen?

Beer Miklós: Természetesen.

Függetlenül attól, hogy kinek mi a politikai célkitűzése, amíg békésen zajlik a tüntetés addig igenis lehet becsülni az emberek kitartását, hogy a nagy hideg ellenére is ott vannak az utcán.

Sajnos nem először fordult elő, hogy hol az egyik, hol a másik médium, kimazsolázza a levelemből,  azt ami éppen az ő szája ízének kedves volt.

Vasárnap.hu: A tüntetések a „túlóratörvénynek” nevezett jogszabály-módosítás elleni tiltakozás miatt kezdődtek el hivatalosan. Mi az egyházi tanítás a bérekkel és a munkával kapcsolatban?

Beer Miklós: XIII. Leó pápa indította útjára az Egyház szociális programját több mint száz éve. Ezek az alapelvek a munkavállalók védelmét hangsúlyozzák. Ebben kiemelt szerepet szán a szakszervezetek tevékenységének, mint a munkavállalói érdekvédelem legfontosabb szereplőinek. Ez azt is jelenti, hogy a tisztességes munkáért, tisztesség bér járjon. Persze a bérezés kérdésében folyamatos küzdelem van a munkavállalók és a munkáltatók között. Pontosan ezért fontos a szakszervezetek munkája.

Vasárnap.hu: Mi a véleménye azokról a tüntetőkről, illetve tüntetői csoportokról, akik az egyházat és a keresztény szimbólumokat támadták néhány nappal ezelőtt?

Beer Miklós: 

A keresztény szimbólumok meggyalázását ugyanolyan felháborítónak találom, mint a gyújtogatást.

Vasárnap.hu: Közeledik a karácsony, néhány napra vagyunk a szentestétől. Mindannyian készülünk, várjuk, hogy együtt lehessünk a családunkkal. Mit javasol, hogyan lenne érdemes a fennmaradó időben méltó módon készülni az ünnepre?

Beer Miklós: Minden család egy picit másképpen ünnepli a karácsonyt, Jézus Krisztus születésének ünnepét. Emiatt nehéz pontos, precíz tanácsot adni. Egy dolog azonban nagyon fontos: próbáljunk minél több időt szánni egymásra. A készülődés közbeni nagy kapkodás ne terelje el a figyelmünket az egymás társaságában eltöltött idő fontosságáról. Azokra is gondoljunk – legyen szó távolabbi rokonainkról, ismerőseinkről, akár egy régi osztálytársunkról – akik esetleg egyedül vannak az ünnepek alatt, és próbáljunk rájuk is szánni némi figyelmet, így oldva fel a magányukat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre