Újabb 12 katona a Boko Haram áldozatai közt

A Nigéria Borno államában fekvő Gudumbalit érő támadássorozatnak újabb áldozatai vannak. 12 katonát öltek meg december 16-án észak-kelet Nigériában a Boko Haram harcosai. A támadásban részt vett emberek közül több tucatnyian még nem kerültek elő. 

 

A Boko Haram újabban megsokasította a kifejezetten katonai és kormányzati létesítményeket célzó támadásait, melyek azt a célt szolgálhatják, hogy a szervezet újabb területek fölött nyerje vissza az irányítást. A hírek szerint a támadásokat a Boko Haramtól leszakadt, az ISIS által támogatott csoport, az ISWAP (Iszlám Állam Nyugat Afrikai Provinciája) hajtja végre.

A kameruni, csádi és nigeri delegációval szervezett találkozón Muhammadu Buhari nigériai elnök úgy nyilatkozott, hogy ezt a háborút a végéig meg kell harcolni és mindenképpen meg kell nyerni. 

Évek óta ez az első alkalom, hogy Buhari beismeri: a háborúnak még nincs vége.

Az elnök általános álláspontja volt az elmúlt időszakban, hogy a Boko Haramot már gyakorlatilag legyőzték és semmilyen veszélyt nem jelent már. Reményeink szerint, a helyzetnek ezen új perspektívába kerülése, és a koalíciós erőknek a fenyegetéssel felvett harca talán végre végezhet a terrorszervezettel. A nemzetközi színtéren nem új jelenség a tények szándékos figyelmen kívül hagyása egy befolyásos politikai vezető által. Amint egy ilyen döntés adott esetben együtt járhat globális katasztrófával is, egy afrikai országcsoport bel- és külpolitikájának, valamint népességük jelentős százalékának ügyét nézve, habár ugyan kisebb léptékű döntésről van szó, morálisan semmiféleképpen sem szabad elhanyagolhatónak tekinteni.

Amennyiben a terrorszervezet visszanyeri erejét és befolyását Nigéria észak-keleti régióiban, a keresztényeknek kell elszenvedniük az újabb támadások nagy részét. A terroristák, működésük első nyolc évében rengeteg templomot pusztítottak el, több ezer kereszténnyel végeztek és számtalan keresztény központot semmisítettek meg. A harcok csökkentével, néhány család visszatérhetett otthonába. A nemzetközi keresztény közösség együtt imádkozik értük, hogy ne kelljen még egyszer  elmenekülniük a mészárlások elől.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: International Christian Concern, BBC

Iratkozzon fel hírlevelünkre