Hányan is támogatják a migrációt?

Bár sok ország elfogadta az ENSZ globális migrációs csomagját, ezeken az országokon belül sem teljesen egységes a migrációt illető álláspont – világított rá a Christian Science Monitor cikke.

Az ENSZ Migrációs Csomagjának elfogadása fontos híre volt az utóbbi napoknak, azonban a dokumentum nemcsak a nemzetközi, hanem a helyi politikára is hatással volt. Belgiumban például a kormány bukásához, Szlovákiában a külügyminiszer lemondásához vezetett, s Európa-szerte ismét kiélezte az egymásnak feszülő véleményeket annak kapcsán, hogy miként lehet megoldani a migrációs kérdést. Érdekesség azonban, hogy

míg az ENSZ országainak 85%-a elfogadta a paktumot, addig az egyszerű emberek szintjén is közel hasonlóak az arányok a migráció kérdésében – csak éppen ellentétes előjellel!

Nemrég készült ugyanis egy felmérés abban a 27 országban, amelyek több, mint a felét szállásolják el a világ menekültjeinek. A felmérés során a megkérdezettek mintegy 45%-a azt szerette volna, ha kevesebb migráns tartózkodik országában – vagy egyenesen egy se. 36% azt válaszolta, hogy megfelelő szerinte a jelenlegi helyzet és a maradék 19% mondta azt csak, hogy több migránsra lenne szükség. 

Ma a föld minden harmincadik embere menekültként él.

A becsült, körülbelül 258 millió migránsból azonban csak 68,5 milliót üldöztek el hazájából, a többiek gazdasági érdekek miatt vándorolnának el. Mindezt tükrözi egy másik felmérés eredménye is, eszerint ma a világ felnőttjeinek körülbelül 15%-a  azon az álláspontot van, hogy meg kell próbálnia eljönni országából.

Mindez pedig a befogadó országokra olyan terhet tudna róni, amely összeomláshoz vezethet. A nagymértékű bevándorlás fogadó országoknál destabilizálhatja a helyi közösségeket és az adott ország politikáját is. Épp ezért szükséges az, hogy az érintett befogadó országok újradefinálják az önmagukról, az értékeikről és a saját maguk védelméről alkotott képet, annak érdekében, hogy

a globális migrációból ne a globális katasztrófa következzen. 

(Forrás: Christian Science Monitor, Kiemelt kép forrása: Pixabay) 

Iratkozzon fel hírlevelünkre