Az öröm tanulható!

Az öröm az egyik alapérzés, az öröm a Szentlélekkel való kapcsolat gyümölcse – vallja Pál Feri. A sokak által kedvelt katolikus pap és mentálhigiénés szakember szerint az öröm következménye az Istenre hangolt életnek.

Pál Feri tud örülni annak, hogy reggel felkelt, hogy süt a nap, de annak is, ha arra gondol este, hogy nemsokára jó fog aludni. Izgalmasnak és lényegesnek tartja az Egyház bölcsességét, amelyet advent harmadik vasárnapjával, az öröm vasárnappal közvetít felénk, mely jó alkalom arra, hogy „elővételezzük a karácsony örömét – ami pedig az üdvösség elővételezése –, jelezve, hogy ez az irányunk.”

Szakemberként őszintén beszél az énközpontúság negatív aspektusairól. Úgy véli, az énközpontú állapotban gyakran merülnek fel a „ Miért pont velem történik mindez?”, „Hol van Isten?” kérdések. Rámutat, hogy ilyenkor nincs jó válasz, nem is érdemes a jó válaszra várni, inkább nyissuk meg figyelmünket „a nálunk több felé”.

„Mi, keresztények együtt örülünk a másik emberrel.” – fogalmazza meg Pál Feri. Ezen felül, ha képesek vagyunk bevonni Istent gondolkodásunkba, már Istennel együtt tudunk örülni.

Hangsúlyozza, az öröm tanulható, hiszen érzelmi intelligenciánk fejleszthető, „nem érdemes csak arra várnunk, hogy az ég megajándékozzon az örömmel, tehetünk is érte”.

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható.

(Forrás: Magyar Kurír)

Iratkozzon fel hírlevelünkre