Örök világosság fényeskedjék nekik!

Néhány napja Strassbourgban merénylet áldozata lett néhány ember a karácsonyi vásáron. A merénylet helyszínére többen érkeztek, gyertyát gyújtva az áldozatok emlékére.

Lux aeterna luceat eis (örök világosság fényeskedjék nekik) – mondja a gyászmise szövege is. A gyertya a túlvilági boldogság, az örök fény jelképe. Azaz keresztény jelkép. A gyertyát, a túlvilági boldogság jelképét láthatjuk tehát Franciaországban, ahol például az Albi székesegyházban a szenteltvíztartón egy „útmutatót” találtam, amely megmutatta mindenkinek, hogyan kell keresztet vetni. Azaz a templomlátogatók tömegeinek már fogalma sincs arról, mi a hit, hogyan kell templomban viselkedni, hogyan kell keresztet vetni.

Magyarországon ezen a héten minden este tüntetés van a Kossuth-téren. A tüntetők szidalmazzák Jézust, a kereszténységet, a kereszténydemokráciát, és mindent, ami a keresztény Európában valaha szentnek számított. Az európai lakosok nagy része ellenséges mindazzal szemben, aminek köze van a kereszténységhez. Gyűlöletbeszéd címén nem lettek elítélve.

Ha olvassuk az újságokat, több hírt találunk arról, hogy ebben vagy abban a nyugat-európai országban követelik a saría bevezetését a törvényes rendbe, illetve a bíróság figyelembe vette az elkövető vallására tekintettel a saría előírásait. A saría azonban nem polgári, hanem „szent” jognak számít, mint a keresztény egyházak kánonjoga. Ezek bevezetéséről a jogrendben szó sem lehet.

Azaz Európában mindössze egy elismert vallás van, és ez az iszlám. A keresztény jelképek, mint például a gyertyafény, kiüresedett, tartalom nélküli szimbólumokká váltak. A keresztény egyházak eközben úgy tesznek, mintha minden rendben lenne. Végül is igazuk van: megkapják az állami támogatást.

Maróth Miklós

Iratkozzon fel hírlevelünkre