Juncker rossz ajtón kopogtatott

Miközben a magyar közvélemény tekintete Brüsszel felől a hazai események felé fordult, az isiászáról elhíresült Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke továbbfolytatja megosztó tevékenységét. A dán – mérsékelten jobboldali – Jyllands-Posten újságban ugyanis rövid cikk jelent meg Junckerrel kapcsolatban, miszerint álhírek terjesztésével vádolja Orbán Viktor miniszterelnököt.

„amikor azt mondja, hogy a migránsok felelősek a Brexitért, akkor valótlant állít.”

A baj csupán az, hogy Orbán Viktor nem így fogalmazott. A mondat helyesen így hangzott Helsinkiben az Európai Néppárt 2018. november 8-i kongresszusán:

„Vállalnunk kell a felelősséget azért, hogy az angolokat nem tudtuk belül, a migránsokat pedig nem tudtuk kívül tartani Európán.”

Juncker bizonyára tudja, hogy rossz ajtón kopogtat, de mivel az álhírek terjesztésének kérdése szerepelt az Európai Tanács múlt pénteki ülésén, így nem kockáztatott nagyot egy ilyen dezinformációval. Kampányidőszak van, és Nyugat-Európában előszeretettel helyezkednek Orbán Viktorral szembe, így alakítva a felvilágosult európai politikát.

Az Unió állam- és kormányfői épp pénteken vitatták meg a Juncker által elnökölt Európai Bizottság nemrégiben elkészített felmérését az ún „fake news” témakörében. E szerint a megkérdezett 27500 uniós polgár 61%-a elképzelhetőnek tartja a választások manipulációját és aggódik az álhírek terjedése miatt.

Van is ok aggódni. Íme, néhány példa rá:

  • február: az Aftonbladet svéd balliberális napilap szerint a magyar-szerb határról egyre több migráns kerül vissza Belgrádba ütés- és harapásnyomokkal;
  • május: Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, a német Die Zeit lapnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor antiszemita nézetei sarkalják a Soros György elleni kampányra;
  • október 17.: a Daily Mail és a CNN is cikket jelentetett meg, amely szerint a magyar miniszterelnök betiltja a gender-tanulmányokat Magyarországon; (Megjegyzés: állami finanszírozása szűnt meg csupán, nincs szó tíltásról.)
  • november 15.: A Le Figaro francia lap úgy fogalmaz, hogy magyar-szerb határ mentén a magyar Kormány tranzitzónákban tartja fogva a menedékkérőket…

Ezek csak néhány apróságok az elmúlt évek dezinformációiból, melyek Magyarországnak voltak címezve, azzal a céllal, hogy a nyugati közvéleményben le legyünk járatva. Ennek fényében Juncker múlt heti kijelentése talán még inkább cinikusan hat, mikor felhívja a figyelmet, hogy az állam- és kormányfők is felelősek az álhírek terjesztéséért.

Forrás: Jyllands-Posten

Iratkozzon fel hírlevelünkre