Harrach Péter: Az ellenzéki képviselők túlléptek egy határt

A televízió székház előtti demonstráció és az azt követő ma délelőtti képviselői magatartás iránt érdeklődtünk Harrach Péter KDNP frakcióvezetőtől, aki már sokat látott, nagy tapasztalatú politikusnak számít a magyar közéletben.

Vasárnap.hu: Mi a véleménye a televízió székházánál történt eseményekről?

Harrach Péter: Úgy látom, hogy az ellenzéki képviselők a saját politikai tehetetlenségüket agresszivitással igyekeznek pótolni. Az az utcai erőszak, ami folyamatosan, immár napok óta zajlik, amit az ellenzéki politikai vezetők, képviselők még tovább generálnak, megengedhetetlen.

Vasárnap.hu: Van-e joguk a képviselőknek mindazokhoz a cselekedetekhez, amelyeket megtettek?

Harrach Péter: Számomra nyilvánvaló, hogy túllépték az ellenzéki képviselők a képviselőknek biztosított jogok határait. Egy képviselő bemehet az intézményekbe és ott felvilágosítást is kérhet, de az, hogy az ott folyó munkát zavarja, megakadályozza, és olyan megnyilatkozásokat tegyen, amikre egyes politikusok elragadtatták magukat, ez megengedhetetlen, az pedig pláne vérlázító, hogy erőszakosan lépjenek fel a személyzettel szemben… Mint kiderült, a korlát átlépése és hasonló dolgok, amiket műveltek, nem csupán ízléstelenek és nevetségesek, de ezek által még a képviselői jogok önkényes túlterjesztéséről is szó lehet.

Vasárnap.hu: Lesz-e következménye ennek a magatartásnak a Parlamentben?

Harrach Péter: Itt tulajdonképpen két kérdés merülhet fel. Egyrészt az, hogy mit tehet a Parlament vezetése a képviselők megengedhetetlen viselkedésével szemben, gondolok itt a szerdai eseményekre.

Erre azt lehet válaszolni, hogy megvannak a házelnök lehetőségei a meg nem engedhető cselekmények büntetésére, ezek elsősorban tiszteletdíj megvonások illetve aznapi kitiltás a parlament munkájából. Ez meg is történt, mikor vállalhatatlanul viselkedtek.

A másik kérdés az, hogy morális és politikai szempontból hogyan kell ezt kezelni? Ha visszaemlékezünk, 1904-05-ben történtek már olyan események, amik az obstrukció folytatásaként törvénytelennek minősültek, akkor még a Parlament berendezését is összetörték.

Azóta több mint száz év eltelt és ilyen idő közben nem történt a magyar Országgyűlés termében, de amióta képviselő vagyok, sőt mondhatom a rendszerváltás óta, kirívóan példátlan eseménynek számít az ellenzékiek magatartása. Ez a kis történelmi visszapillantás is azt mutatja, hogy ezzel az eszközzel csak nagyon ritkán és akkor sem megengedhető módon éltek olyan képviselők, akiknek a saját tehetetlenségükben, vagy a frusztrált állapotukban csak az agresszivitásuk tört a felszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre