Nem lehet az ellenzéki előválasztást komolyan venni

Komolytalannak ítéli Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) az ellenzéki előválasztást. Ha az ellenzéknek valóban kétharmada lenne Budapesten, mint ahogyan az országgyűlési választás óta előszeretettel hangoztatják, majdhogynem mindegy lenne, kit indítanak főpolgármester-jelöltként a jövő évi önkormányzati választásokon – jelentette ki a városvezető a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Tarlós István az előválasztással kapcsolatban úgy fogalmazott: valaki vagy valakik menekülnek a jelölés felelőssége alól. Nagy szégyennek nevezte az ellenzéki pártokra, különösen az MSZP-re nézve, hogy 8-10 év alatt nem tudtak felépíteni egy olyan saját politikust, akiben megbíznának. Szavai szerint az MSZP „feladott egy hirdetést”, hogy bárki jelentkezhet főpolgármester-jelöltnek.

A Közép-európai Egyetem (CEU) Bécsbe költözésére vonatkozó kérdésre válaszolva a főpolgármester kifejtette: mivel túlságosan keveset tud az intézményről, ezért nem tudja, de nem is akarja az ott folyó oktatást minősíteni. Hozzátette: óhatatlanul felvetődik több kérdés, amelyre lehetne pontos választ adni, például, hogy az egyetem teljesíti-e a törvényi feltételeket, mert ezt szerinte csak ellenzéki újságírók jelentették be. A megkezdet gondolatmenetet folytatva elmondta, nem tudja, kiket képeznek a CEU-ban, hogy van-e esélye bekerülni az intézménybe egy átlag magyar diáknak, és arra sem tud felelni, milyen képzéseik vannak egyáltalán. És azt sem, a CEU mitől lenne a világ egyik legjobb egyeteme.

Tarlós István véleménye szerint az egyetemi rangsorok nem feltétlenül festenek pontos képet az oktatás színvonaláról, ugyanis az értékelésekben szereplő szempontok teljesülése gyakran csupán attól függ, milyen gazdag egy intézmény.

A fővárosi építkezésekkel kapcsolatban a főpolgármester arról beszélt, hogy a főváros nincs könnyű helyzetben az engedélyeztetésnél, mert építési engedélyek kiadása nem tartozik a hatáskörébe. Az elsőfokú építési hatóság a kerület, a másodfokú pedig a kormányhivatal. Ezért gyakorlatilag nem tudnak megakadályozni olyan építményeket-, mint amilyen a Clark Ádám téren felépült. Hozzátette: sokszor egy épület nem önmagában csúnya, csak nem illik a környezetébe.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!