Az örömöt keresni kell, nem kergetni

Advent harmadik vasárnapja jelzi: közel az Úr. Az év vége, különösen a karácsony közeledte próbára tehet minket, nem mindig könnyű ilyenkor a békés várakozás. A rózsaszín gyertya ilyenkor irányt mutat: álljunk meg és örüljünk.

Sokan úgy gondolják, nincs értelme az életnek, ha nincs valami, aminek örülni tudnánk. Az öröm illúziójának kergetése azonban nem tölti meg szívünket melegséggel. Tárgyakkal, felszínes emberi kapcsolatokkal próbáljuk pótolni az az érzést, amelyhez igazából egy felé kell fordulnunk: magunkba.

Az igazi öröm bennünk lakozik, s bár adventkor mindenekelőtt szívünket készítjük elő az Úr érkezésére, nem szabad megfeledkeznünk arról, amire az egyház is tanít minket: az öröm jó.

Örüljetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom,
örüljetek.

Szent Pál bölcsessége azt sugallja, az öröm olyan dolog, amit szüntelenül kereshetünk. Ezt ünnepeljük advent harmadik vasárnapján, amikor a liturgikus szín is átvált lilából rózsaszínbe. Advent egyszerre hirdet örömöt és bűnbánatot. A várakozás időszakának csendjében érdemes átgondolni, mit és hogyan tehetünk jobbá.

Az harmadik adventi vasárnapon meggyújtott rózsaszín gyertya arra biztat minket, nézzünk szét magunkban, és keressük azt, ami örömmel tölt el, amiért hálát adhatunk, hiszen ezeket csak észre kell vennünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre