1922-ben nyitották meg a Corvin mozgóképszínházat

1922-ben nyitották meg a Corvin mozgóképszínházat, amelyet ma Corvin moziként ismerünk.

„Babonás és csoda
tündéri palota,
mely sorsokat remekbe mintáz,
az álmainknak várfoka: a színház…”
(Kosztolányi Dezső: Szavak, 1922)

Majd’ 100 évvel ezelőtt e verssorokkal köszöntette Kosztolányi Dezső az 1922 a november megnyíló Corvin filmszínházat. A megnyitón Horthy Miklós kormányzó és József főherceg is jelen voltak. 

A mozi építését a Magyar Városi Bank kezdeményezte, s 1920-ban hozták létre e cél jegyében a Corvin Mozgóképszínház Részvénytársaságot. Az épület tervezését Bauer Emil építészre bízták. Az 1300 férőhelyes mozit egy év alatt készült el. Az épületet nem csak mozifilmek vetítésére, hanem színdarabok előadására is tervezték, de végül mindvégig megmaradt mozinak.

A Corvin filmszínház még a némafilmes korszakban nyílt meg, az első hangosfilmet, A kék bálványt 1931-ben mutatták be – bár e filmnél jóval többen emlékeznek a második hangosfilmre, az ugyanezen évben bemutatott Hypollit, a lakájra.

Az emberek számára a mozi komoly élményforrás volt ebben a korszakban. „Nincs jobb a sötét mozinál, előre fizetett élvezetek biztos másfél órájánál” – olvashatjuk Lengyel József korrajznak sem utolsó regényéből. Az idézet híven jeleníti meg, hogy milyen jelentőséggel bírt a mozi az emberek számára bő egy évszázaddal ezelőtt, s ennek megfelelően a Corvin mozi látogatottsága is igen jelentős volt ezekben az esztendőkben.  

A mozi az 1956-os forradalom harcai következtében részben leégett, így a forradalom után fel kellett újítani. A felújítás során egyúttal szélesvásznúvá alakították át a mozit, 1957 szeptemberében ismét megnyílt a korszerűvé varázsolt filmszínház. A hatvanas évek újabb mérföldkőnek számítanak a mozi történetében, ekkor ugyanis  70 mm-es panoráma üzemmód vetítésére is alkalmassá tették.

Ebben a korszakban is ugyanolyan jelentős maradt a Corvin mozi, illetve általában véve a mozik népszerűsége. Erről a Magyar Filmhíradó egyik 1958-as tudósítása is tanúskodik.

Az 1990-es évek közepén ismét felújították a Corvin Mozit, ekkor vált  multiplex vetítésre alkalmassá az intézmény. Ma 6 teremmel rendelkezik és összesen 1500 személy befogadására alkalmas. 

(Forrás: szinhazkolonia.hu/blog, kiemelt kép forrása: Fortepan) 

Iratkozzon fel hírlevelünkre