Pallagi Andrea: Békesség!

Advent, a karácsony és az elmúlt napok budapesti – erőszaktól sem mentes – tüntetéshullámának összefüggéseit vizsgálta a Reposzton megjelent cikkében az oldal vendégszerzője. Pallagi Andrea békére és konstruktív, higgadt magatartásra hív mindannyiunkat.

„Hiszem, hogy a legtöbb ember különösen karácsonykor és karácsony kapcsán békességről, nyugalomról, szeretetről gondolkodik, ezekre vágyakozik, akár hisz a karácsony igazi, Istentől adott jelentőségében, akár nem”– írja a reposzt.hu-n Pallagi Andrea. Hozzáfűzi: „az anyaszentegyház elcsendesedésre, visszatekintésre, bűnbánatra hív, hogy megtalálhassuk az Istennel, önmagunkkal és embertársainkkal is a békességet”.

Mindenki jól járna, ha meg tudnánk élni, meg tudnánk valósítani ezt a fajta adventet és karácsonyt – jelenti ki a szerző, és sorainak különös aktualitást adnak az elmúlt napok budapesti eseményei. Erre utalva úgy fogalmaz: „hit és meggyőződés az, ha valaki az Istennel és emberrel való szeretetre és békességre törekszik, vagy csak úgy, Isten nélkül, önmagában a szeretetre és a békességre törekszik; de ugyanúgy valami torz hit és torz meggyőződés az is, ha valaki a szeretetlenséget, a békétlenséget, a zavart éli és szolgálja”. Leszögezi: ez döntés kérdése mindnyájunkban.

„Azon gondolkodtam így karácsony előtt, szemlélve a napi eseményeket, hogy vajon miben hisz az, nemcsak adventben és karácsonykor, hanem úgy általában, aki tojásdobálással, gázsprayvel, gúnnyal, mocskolódással, autók visszapillantó tükrének letördelésével, kukák felborogatásával akarja kifejezni a saját igazságát? Magasztos-e ez a fajta hit és cél? Kinek az érdekeit szolgálja ez a fajta hit és cél? Vajon nem valami gyerekes magatartás, hiszti-e az, amikor tehetetlenségemben agresszívan viselkedek? Melyik közösség érdekeit, békességét szolgálja az agresszió, az önzés, a hatalomvágy?”

Pallagi Andrea teljes írása itt olvasható. Érdemes kattintani.

Fotó: MTI