Strasbourg, a dzsihadisták olvasztótégelye

Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint Strasbourg, a német határ mentén fekvő elzászi főváros egyike a franciaországi dzsihadista gócoknak. Innen származik a kedden a karácsonyi vásár közelében merényletet elkövető Chérif Chekatt, valamint Khamzat Azimov, a májusi párizsi halálos kimenetelű késelés tettese.

„Strasbourg franciaországi dzsihadista góc. Több száz, Bas-Rhin megyei (ennek a székhelye Strasbourg) illetőségű személy szerepel a terrorista jellegű radikalizálódást jelző, illetve annak megelőzését célzó aktában (francia rövidítéssel FSPRT), és több, dzsihadistákat külföldre küldő hálózatot felszámoltak már itt” – mondta Jean-Charles Brisard, a Terrorelemző Központ (CAT) párizsi kutatóintézet elnöke, aki szerint a város a dzsihadista tevékenység egyik melegágya.

A strasbourgi születésű Chérif Chekatt, aki három embert ölt meg és másik tizenhármat megsebesített kedden, az elzászi fővárosban nőtt fel, akárcsak a 20 éves csecsen Khamzat Azimov, aki egy embert ölt meg és öt másikat sebesített meg késsel májusban Párizs belvárosában.

A Vigipirate Operation Sentinelle belbiztonsági alakulat egyik gépfegyveres tagja a strasbourgi karácsonyi vásár egyik bezárt elárusítóhelye előtt Strasbourg belvárosában 2018. december 12-én. MTI/EPA/Patrick Seeger

Néhány nappal később az egyik barátját, a merényletekre készülő Abdoul Malik Anaievet Strasbourgban vették őrizetbe.

Már az 1980-1990-es években az algériai Iszlám Fegyveres Csoportnak (GIA) voltak helyi aktivistái a kelet-franciaországi nagyvárosban – emlékeztetett Farhad Khosrokhavar szociológus, a Társadalomtudományi Főiskola (EHESS) igazgatója. Brisard szerint a dzsihadista központok kezdetben néhány személyből álló kemény magból alakulnak ki, amelynek a tagjai másokat is befolyásolnak és a közvetlen környezetükben toboroznak. Ezek a magok fokozatosan valóságos hálózattá alakulnak.

Az elzászi főváros közelsége Németországhoz – ahol régóta működnek radikalizálódási gócok – elősegíti a különböző sejtek közötti kommunikációt. Például Hamburgban, ahol a 2011. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényleteket kitervelték.

Júniusban a Strasbourgtól északra fekvő Wissembourg településről származó három férfit ítéltek 5-től 9 évig terjedő börtönbüntetésre, amiért megpróbáltak Szíriába utazni, hogy a dzsihadisták oldalán harcoljanak a háborúban, egyebek mellett 2015-ben. A három férfi egyike 2013-ban tervezett Szíriába utazni gyerekkori barátjával, a 2015. november 13-án Párizsban a Bataclan koncertterem ellen támadást elkövető egyik öngyilkos merénylővel, Foued Mohamed-Aggaddal.

Egy évvel korábban hét fiatal strasbourgi férfit ítéltek börtönre terrorcselekményekkel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel vádjával, ők is Szíriába utaztak „nyaralni” egy csoporttal.

2000-ben már meghiúsítottak egy merényletet, amelyet az úgynevezett „frankfurti csoport” tervezett végrehajtani a strasbourgi karácsonyi vásár és a székesegyház ellen.

Anne Giudicelli, a Terrorisc tanácsadó cég igazgatója szerint a turisták által kedvelt francia és európai város, a terroristák számára pedig kedvelt célpont.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!