Az USA szemszeszáll a korrupt üzleti gyakorlattal

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a konzervatív Heritage Alapítványnál tartott előadásában kifejtette azt, hogy az Egyesült Államok szembe kíván szállni  Kína és Oroszország afrikai befolyásával.

John Bolton úgy véli Afrikában gyors ütemben, korrupt üzleti gyakorlattal terjeszti ki gazdasági és politikai befolyását Kína és Oroszország.

A nemzetbiztonsági tanácsadó beszédében azt hangsúlyozta, hogy az amerikai kormány elsődleges feladatának tekinti gazdasági kapcsolatai szélesítését az afrikai kontinensen, részben azért, hogy lehetőségeket teremtsen az amerikai üzleti élet szereplői számára és védelmezze az afrikai országok függetlenségét, részben pedig azért, hogy megvédje az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit.

John Bolton úgy fogalmazott: „Kína és Oroszország gyors ütemben   terjeszti ki pénzügyi és politikai befolyását szerte Afrikában”.

 A tanácsadó szerint a két ország „agresszív beruházási politikát” folytat és máris előnyben van az Egyesült Államokkal szemben.

Bolton arról is beszélt, hogy „Kína kenőpénzzel, átláthatatlan megállapodásokkal és az adósságállományok stratégiai kezelésével afrikai országokat tart fogva és mozgat Peking kívánságai szerint”.

Oroszországgal szemben sem fogalmazott finomabban Bolton: „Politikai és gazdasági kapcsolatrendszerét Oroszország úgy terjeszti ki, hogy közben nem sok figyelmet szentel a jogállamiságnak vagy a felelősségre vonható és átlátszó kormányzásnak”.

Moszkvát azzal  vádolta meg, hogy az ENSZ-ben leadott szavazataikért cserében fegyvereket és energiát szállít egyes afrikai országoknak.

„Ezek a voksok erős embereket tartanak hatalomban, aláássák a békét és biztonságot és az afrikai népek érdekei ellen vannak.”

John Bolton kérdésre válaszolva leszögezte, hogy addig nem lehet szó egy, Donald  Trump és  Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti  találkozóról, amíg Moszkva vissza nem szolgáltatja Kijevnek a Krímben foglyul ejtett ukrán hajókat és legénységüket.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre