Megújult az ungvári magyar gimnázium

Grezsa István miniszteri biztos csütörtökön Ungváron, a Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium magyar kormányzati támogatásból felújított épületének avatóünnepségén elmondta, hogy a magyar kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy eredményesen épülhessen a jövő a kárpátaljai magyar iskolákban.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos beszédet mond az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium magyar kormányzati támogatásból felújított épületének avatásán 2018. december 13-án. MTI/Nemes János

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos köszöntőjében hangsúlyozta, ma látható, hogy a 21. században egy erősödő anyaország milyen sokat jelent Ungváron a több évszázados múltra visszatekintő Drugeth Gimnázium számára.

 Beszédét azzal folytatta,hogy magának az iskolának a feladatát Apáczai Csere János fogalmazta meg nagyon pontosan annak idején Kolozsváron, amikor a betörő ellenség ellen harcolni akaró tanítványait azzal nyugtatta meg, hogy azt mondta nekik: ami az iskola falain kívül van, az a jelen, ami belül van, az a jövő.

Ennek kapcsán a miniszteri biztos rámutatott, a Homonnán 1613-ban alapított, Ungváron 1646-tól 1944-ig működött, majd 2004-ben újraindított Drugeth Gimnázium pedagógusainak a feladata az oktatás minőségének megőrzése, hogy minél több gyermeket írassanak be az intézménybe.

Grezsa István fontosnak tatotta azt kiemelni, hogy „A magyar kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy eredményesen épülhessen a jövő a kárpátaljai magyar iskolákban, hogy a 21. században is megmaradjon a nagy múltú Drugeth Gimnázium magyarságmegtartó ereje, és minden kárpátaljai magyar a szülőföldjén tudjon boldogulni.”

Kovács Péter, a gimnázium igazgatója is felszólalt, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy az 1974-ben eredetileg óvodának készült tanintézmény épületét még soha nem tatarozták.

Az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium magyar kormányzati támogatásból felújított épülete az átadás napján, 2018. december 13-án. MTI/Nemes János

A gimnázium igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány segítségével sikerült több szakaszban elfogadható állapotba hozni az épület belső terét, míg most a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a magyar kormány 18 millió forintos közös támogatásának köszönhetően megújult Ungvár

Kovács Péter köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, az ungvári magyar főkonzulátusnak és a gimnázium épületének felújításában közreműködött Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítványnak. 

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre