Németország: az intézkedéscsomagot nem lehet újra megnyitni

Állásfoglalási indítványt fogadott el a német parlament csütörtökön, amely leszögezi, hogy nem tárgyalható újra az a megállapodás, amelyet az Európai Unió és Nagy-Britannia között az utóbbi EU-ból való kiválásának (Brexit) feltételeiről.

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek félévzáró találkozója előtt néhány órával fogadták el a jelképes indítványt, amelyen a Brexit- folyamat is napirenden lesz az euróövezeti reformok és a migráció mellett.

A német indítvány szerint a jelenlegihez képest „nincs olyan megállapodás, amely jobb és igazságosabb lenne mindkét fél számára. Bármiféle remény, hogy az egyezmény elutasítása annak újratárgyalásához vezethetne, csalókának kell, hogy bizonyuljon”. 

Az inditvány szerint: „Mindenki számára világosnak kell lennie, hogy a finoman egyensúlyozott átfogó intézkedéscsomagot nem lehet újra megnyitni”.

Theresa May brit miniszterelnök kedd este érkezett Brüsszelbe, hogy az egyezménnyel kapcsolatos súlyos brit politikai aggályokat az EU vezetőivel is megvitassa.

A backstop a Brexit feltételeiről szóló megállapodásban szerepel, és arról intézkedik, hogy szükség esetén egységes vámügyi szabályozás lép életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére.

Bizalmatlansági indítványt kezdeményeztek a tory alsóházi frakció keményvonalas Brexit-táborának képviselői a brit kormányfő ellen. Ez a frakciócsoport rendkívül elégedetlen a Brexit feltételrendszerével. 

Theresa May miniszterelnök megnyerte a szerda esti bizalmi szavazást.

Heiko Maas német külügyminiszter a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban csütörtökön elmondta, hogy megkönnyebbült, hogy a brit kormánypárt visszahőkölt attól, hogy „teljes káoszt” teremtsen a Brexit-folyamatban, valamint azt is hozzátette, hogy továbbra is kevés esélyt lát arra, hogy jelentős engedményeket tegyenek Londonnak a Brexit-megállapodással kapcsolatosan.

Németország legfőbb üzleti lobbicsoportja szerint a brit kormánynak „nem szabad több időt elvesztegetnie”, és biztosítania kell a rendezett kilépést az EU-ból.

A Német Iparvállalatok Szövetsége Londonra helyezte a megállapodás nélküli Brexit elkerülésének felelősségét.

Joachim Lang, Német Iparvállalatok Szövetségének főigazgatója felszólította a „felelősöket Londonban, hogy a lehető leghamarabb szervezzék meg a többséget annak érdekében, hogy elkerüljék a megállapodás nélküli Brexitet”.

A főigazgató szerint a kilépési megállapodás, amelynek Nagy-Britanniában való elfogadtatásával jelenleg is küzd Theresa May, „segíteni fog csökkenteni a károkat a Csatorna (La Manche-csatorna) mindkét oldalán”.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre