Idén karácsonykor csak kevesen utazhatnak Jeruzsálembe a gázai keresztények közül

A gázai keresztények idén nem kapnak engedélyt az izraeli hatóságoktól, hogy átléphessenek az erezi határátkelőn és meglátogassák rokonaikat, barátaikat Jeruzsálemben, Betlehemben és más szentföldi városokban karácsonykor – adta hírül a Vaticanews.

 

A keresztények vallásszabadságát védő Middle East Concern (Aggodalom a Közel-Keletért) szervezet jelentése szerint idén a Gázai-övezetben lakó keresztények szinte minden utazási kérelmét elutasították az izraeli hatóságok. Kizárólag azokat fogadták el, amelyeket 55 évnél idősebb személyek nyújtottak be.

Közülük is sokan nem fogják elhagyni a Gázai-övezetet, mert idős emberekről van szó, és kíséret nélkül nem tudnak utazni. Ez a palesztin terület a világ egyik legsűrűbben lakott része.

Az elmúlt években azokat az engedélykérelmeket nagyrészt elfogadták az izraeli hatóságok, amelyeket elsősorban a jeruzsálemi görög-ortodox patriarkátuson keresztül nyújtottak be.

2016-ban a karácsonyi ünnepek alkalmából több mint 600 gázai kereszténynek adtak engedélyt a terület elhagyására az izraeli hatóságok.

Idén húsvétkor azonban már alkalmazták azt a kritériumot, hogy csak az 55 évnél idősebb személyek kaptak engedélyt az utazásra. A döntés jelentősen csökkentette azoknak a gázai lakosoknak a számát, akik élni akartak a lehetőséggel.

Forrás és kép: Vaticanews