Biztonságban térhet haza a Szojuz űrhajó legénysége

Az Energija orosz űrkutatási vállalat honlapján szerdán megjelentetett közleményben közölte, a Szojuz MSZ-09 űrhajó orbitális kabinján keletkezett apró lyuk nem fog veszélyt jelenteni a legénység biztonságára, amikor december 20-án visszatér a Földre.

Oleg Kononyenko és Szergej Prokopjev, a Nemzetközi Űrállomás orosz űrhajósai keddi űrsétájukkor megvizsgálták az ISS-hez dokkolt Szojuz űrhajón augusztus 30-án észlelt sérülést, amelynek következtében levegőszivárgás és kismértékű nyomáscsökkenés történt az űrállomáson.

Az apró lyukat be tudták ugyan tömni belülről, de keletkezésének oka továbbra sem ismert.

Dmitrij Rogozin, Roszkoszmosz orosz űrügynökség vezetője, korábban azt mondta, hogy a sérülés szerelés közben vagy a világűrben keletkezhetett.

A további vizsgálatokhoz a két orosz űrhajós megbontotta a hővédő szigetelést és a meteoritvédelmi ernyőt, megvizsgálták és lefényképezték a keletkezett sérülést, és mintákat vettek a repedés felszínéről, amelyeket a mikrometeorit-védelmi ernyő paneljével együtt a visszatérő egységgel továbbítanak a szakértőknek.

A közlemény szerint a repedés nem jelent veszélyt az ISS legénységére nézve, és nem fogja veszélyeztetni a biztonságát a Földre való december 20-ai visszatérésekor sem.

A nyílás az orbitális kabinon található, amely leválik a visszatérő kabinról röviddel a lekapcsolódás után, majd elég a Föld légkörében. 

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre