Nemzetközi vizsgálatot szeretnének Dzsamál Hasogdzsi ügyében

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Ankarában egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Törökország tárgyalásokat folytat az ENSZ-szel egy esetleges nemzetközi vizsgálatról az isztambuli szaúdi főkonzulátuson meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében.

Mevlüt Cavusoglu rámutatott arra, hogy a török vezetés nem tapasztalt együttműködést Rijád részéről a nyomozást illetően.

A külügyminiszter a következő kérdést fogalmazta meg:Miért nem akarja Szaúd-Arábia, hogy az érintetteket Törökországban vonják felelősségre?” Hozzátéve: nem attól fél, hogy a gyilkosság megrendelőinek kiléte is napvilágra kerül.

Cavusoglu felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben egyre több igény fogalmazódott meg nemzetközi szinten, köztük az ENSZ-en belülről is egy nemzetközi vizsgálat iránt. Ha António Guterres ENSZ-főtitkár hivatalos felkérést tenne, azt a világszervezet Biztonsági Tanácsának is jóvá kellene hagynia.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Bachelet múlt heti genfi sajtótájékoztatóján azt mondta: „nyomozásra van szükség, hogy megbizonyosodjunk arról, mi történt, és ki vagy kik a felelősek ezért a szörnyű gyilkosságért”.

Erdogan azt állítja, hogy a bűncselekmény előre kitervelt és politikai indíttatású volt. Ezzel ellentétben a szaúdi vádirat szerint spontán dulakodás vezetett Hasogdzsi halálához.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre