HAL neve, Vanda, foglalkozása: virtuális üzleti asszisztens

A Magyar Telekom telefonos ügyfélszolgálatán a hagyományos nyomógombos menürendszert virtuális üzleti asszisztens váltotta fel: a mesterségesintelligencia-alapú, magyarul beszélő Vanda fogadja a beérkező hívásokat, és a lehető leggyorsabban a kompetens szakértőhöz irányítja az ügyfeleket - közölte a cég kedden.

A Telekom tavasszal mutatta be Vanda nevű virtuális üzleti asszisztensét, amely nyár óta már minden, az ügyfélszolgálatot telefonos csatornán megkereső ügyfél hívását fogadja. Vanda képes az elmondottak alapján megérteni a hívó fél szándékát, és a lehető leggyorsabban ahhoz a szakértőhöz irányítani a hívást, aki segíteni tud a probléma megoldásában.

Emellett jól automatizálható és gyakran előforduló, rutinszerű feladatokat is rá lehet bízni, amit teljes körűen elvégez szakértők bevonása nélkül is. Ilyen automatizált feladat például a kiegészítő mobil díjcsomag értékesítése, mobilegyenlegről információadás, vezetékes szolgáltatásra vonatkozó hibabejelentés kezelése, valamint a folyamatban lévő megrendelésekről státuszinformáció adása. Vanda képességeit és az általa elvégezhető tevékenységek körét folyamatosan bővíti a Telekom.

A Telekom a T-Systems Magyarországgal közös fejlesztésben vizsgálja a rendszer továbbfejlesztésének lehetőségeit, többek között Vanda alkalmazását chatbotként a Telekom online ügyfélszolgálati csatornáin. A chatbotok olyan szoftverek, amelyek a gyakori és tömegesen érkező kérdésekre adnak automatikus választ.

A jövőben a mesterséges intelligencia alapú rendszer továbbfejlesztéseként a Telekom több innovatív megoldásban gondolkodik. Kiemelkedő ezek közül az az innováció, ahol Vandát már érzelmi intelligenciával ruháznák fel, és képes lesz a rendszer kommunikációban idomulni ahhoz az érzelmi szinthez, amelyet az ügyfél hangjából megállapít.

A T-Systems üzleti asszisztens megoldása ügyfélszolgálaton túl IT ügyintézés és szolgáltatás, banki ügyintézés egyszerűsítésére és akár kérdőívezésre is hasznosítható a jövőben – közölte a cég.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre