Tudja mi az a társadalmi nem-tréning?

Mi sem tudtuk, de az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) útba igazított minket. 2018. november 26-án és december 4-én a Magyar Honvédség szervezeti szintű vezénylő zászlósai részére ugyanis társadalmi nem-felkészítést tartottak Szolnokon.

Az egynapos tréning célja a társadalmi nem fogalmának és szemléletének elsajátítása volt főképp. Ezentúl azonban a nemzetközi szervezeteknek (ENSZ, NATO, EU stb.) a társadalmi nem katonai gondolkodásba és tervezésbe, végrehajtásba való integrálására vonatkozó elvárásainak, gyakorlatának megismerése is cél volt, bevezető szinten.

Tehát leegyszerűsítve a társadalmi nem-tréning a társadalmi nemek közötti viszonyok és a társadalmi struktúra közötti kölcsönhatások elméletileg megalapozott és szisztematikus módszertani apparátussal történő probléma-orientált vizsgálata állt.

Miután a résztvevők ezen a roppant könnyű témán és fogalmon átrágták magukat az egész napos felkészítés során még hátra volt számos ENSZ Biztonsági Tanácsi határozat is. Ezt követően pedig megvitattak olyan, az ENSZ által kiemelt témákat is, mint a civilek védelme, a nők és a gyermekek helyzete, vagy a fegyveres konfliktusokhoz köthető szexuális erőszak.

Amikor azt gondolták volna a hallgatók, hogy ezzel a tréning véget ért, csalódniuk kellett. Hátra volt még a NATO megközelítése is.

A frontális előadások mellett, hogy a kedélyeket enyhítsék az anyagok részben interaktív módon is feldolgozásra kerültek. Például rövid videofilmekkel, konkrét gyakorlati példákkal kiegészített és alátámasztott elméleti anyagot csoportmunkában, kérdések és válaszok, illetve vita formájában sajátították el a résztvevők.

Bárcsak mi is ott lehettünk volna.

Forrás: HDF Peace Support Training Centre