Brüsszelben egyeztet Theresa May

Brüsszelbe is ellátogat Theresa May brit kormányfő kedden, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztet. Jean-Claude Juncker és Donald Tusk egyértelműen kizárták a már elfogadott Brexit-megállapodás feltételeinek újratárgyalási lehetőségét.

 

A Twitter internetes közösségi oldalon jelentette be Jean-Claude Juncker a találkozót, és bejegyzésében azt erősítette meg, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő szerződés a lehető legjobb és egyben az egyetlen lehetséges egyezség.

Juncker leszögezte: „Nincs lehetőség újratárgyalásra”, azonban hozzátette, hogy lehet szó újabb dokumentum elfogadásáról, amelyben tisztáznának, jobban elmagyaráznának egyes kérdéseket.

Donald Tusk annyit tett közzé, hogy kedden 5 órakor kezdődik megbeszélése Theresa May kormányfővel.

Donald Tusk azonban előző napi nyilatkozatában szintén elzárkózott a szerződés szövegének bármiféle módosításától.

Theresa May kedden Mark Rutte holland miniszterelnökkel és Angela Merkel német kancellárral is tárgyal.

Theresa May hétfőn bejelentette, hogy elhalasztják a másnapra tervezett parlamenti szavazást a kiválási egyezményről, mivel ha megtartják, akkor azt az alsóház „jelentős többséggel” elutasítaná, ezért inkább előbb megpróbál tárgyalni az uniós intézményekkel és a huszonhetekkel a képviselők nagy része által aggályosnak tartott elemekről.

Brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy A több mint két éves, gyakran kilátástalannak tűnő egyeztetés során elért egyezséget már nem tárgyalják újra, ezt brüsszeli diplomáciai források erősítették meg. Azonban a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozatban elképzelhetők apróbb változtatások, illetve lehet szó „tisztázó dokumentumok” elfogadásáról.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre