Puzsér ma a centrumba helyezte magát a város centrumában

Egy politikai centrum képzését tűzte célul Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt, és az LMP is e cél elérése miatt támogatja az indulót. Az együttműködés megkezdéséről és a további célokról a jelölt és Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára beszélt a hétfői sajtótájékoztatón.

Puzsér Róbert azt mondta: az LMP támogatásával a centrumképzés feltételeinek csupán a fele teljesült, az együttműködés kiszélesítéséhez ugyanis a „potenciális centrumpártok”, vagyis az LMP, a Jobbik és a Momentum közül legalább kettő támogatása kell.

A Momentum nem hajlandó tárgyalni – ismerte el, megjegyezve, számára ez elfogadhatatlan és

az SZDSZ legsötétebb napjait idézi,

a Jobbikkal viszont zajlanak a tárgyalások. Ezt a pártot Puzsér Róbert „bénultnak” nevezte, amely szerencsére ugyan eldobta régi identitását, de semmi új nincs a helyében. „Én segíteni fogok a Jobbiknak abban, hogy megtalálja a jobbközép identitást” – fogalmazott.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára és Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt

Kijelentette: ahogy a másik két párt,

az LMP is súlyos identitáskrízisben van,

ám az LMP dolga a legkönnyebb, hiszen az ökopárt gyökerei világosak. Az együttműködés jelenleg közös programalkotásra terjed ki velük, de ha további párt csatlakozik, akkor már kölcsönös vállalásokat, garanciákat tudnak biztosítani egymásnak – mondta.

Ezen pártok szerinte képesek azokat képviselni, akik nem kérnek a nagy szekértáborokból, a jobb-bal hasadékból. Szavazóik centrumszavazók – hangsúlyozta Puzsér Róbert, hozzátéve: konszenzus kialakítására törekszik a pártok között, de ha nem sikerül, mert kiderül, hogy azok csupán a saját sértettségük vagy „kisstílű haszonszerző szemléletük rabjai”, akkor a szavazóikból fog centrumot képezni.

Úgy összegzett:

azokat szeretnék képviselni, akik egyaránt mondanak nemet a Fideszre és a KDNP-re, valamint az MSZP-re és a DK-ra.

A centrum szellemiségéről Puzsér Róbert azt mondta: a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy a centrum pártjai, legyenek akár jobb- akár baloldaliak, mindig közelebb állnak egymáshoz, mint önmaguk szélsőségeihez.

Puzsér Róbert szerint Ungár Péter akkor válhat teljes értékű ellenzéki politikussá, ha eloldaná kormánypárti kapcsolatait. Hozzátette,

Ungár Péter azt mondta neki: dolgozik az ügyön.

Ezt Kanász-Nagy Máté is megerősítette. Ez az elhatárolódásra való felszólítás hallgatólagosan Ungár laptulajdonlására és kormánypárti édesanyjára is vonatkozhatott.

A Sétáló Budapest programjának megvalósítását garantálja,

és ha mégsem sikerül, másnap lemond, míg egyéb vállalásai esetében csak törekszik azok véghezvitelére – mondta Puzsér Róbert.

Zöld, összefüggően besétálható, bekerékpározható autómentes zónát kíván létrehozni Budapest belvárosában – fejtette ki.

Kampánya támogatásáról azt mondta: „én nem számítok egy fillérre sem az LMP-től”, megjegyezte ugyanakkor, hogy eddig erről nem tárgyaltak. Kanász-Nagy Máté megerősítette: ezután tárgyalnak arról, az LMP a jövő évi kampányforrásait hogyan hasznosítja majd a főpolgármester-jelölti kampányban.

MTI – Fotó: Kürtös Kata/vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre