Kína a Huawei pénzügyi igazgatója elleni elfogatóparancs visszavonását követeli

A kínai külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, Terry Branstadet, hogy tiltakozzon a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatójának kanadai letartóztatása ellen. Kína egyúttal felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza a Meng Van-csou ellen kiadott elfogatóparancsot.

Le Ju-cseng kínai külügyminiszter-helyettes figyelmeztette a pekingi amerikai nagykövetet, hogy Washington lépéseivel súlyosan megsértette egy kínai állampolgár jogait.

Kína a továbbiakban az amerikai döntésektől függően ad választ

– tette hozzá.

Le Ju-cseng szombaton azt mondta a kanadai nagykövetnek, hogy komoly következményei lesznek annak, ha nem engedik azonnal szabadon Menget.

Meng Van-csout, a Huawei alapítójának lányát még december 1-jén fogták el Vancouverben, sajtóértesülések szerint az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével összefüggésben. Az Egyesült Államok kérte a kiadatását a kanadai hatóságoktól arra hivatkozva, hogy Meng a gyanú szerint eltitkolta, hogy a Huawei kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a szankciók ellenére próbált felszereléseket eladni Iránnak. A kiadatási eljárást a kanadai hatóságok hétfőre napolták el, miután pénteken nem született döntés az ügyben.

Az ügyről korábban itt és itt írtunk.

(MTI/Reuters/Hszinhua)

Iratkozzon fel hírlevelünkre