Egyedül indult és „nyert”

Egyedüli jelöltként hivatalosan is Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét választotta listavezetőjévé szombati lisszaboni kongresszusán az Európai Szocialisták Pártja (PES).

A kétnapos találkozó résztvevői egyhangúlag szavazták meg Frans Timmermanst, miután egyedüli riválisa, Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke a párt egységének erősítése céljából novemberben visszalépett. A balközép erőket összefogó pártcsalád esetleges jövő májusi európai parlamenti győzelme esetén így Timmermans lehetne a brüsszeli testület következő vezetője, de ennek szakértők szerint meglehetősen kicsi az esélye.

Nem szokványos választásokra kell készülni, most „Európa lelke” a tét. „Míg az autokrata és nacionalista erők Európa elpusztítására, a konzervatívok pedig a status quo befagyasztására törekszenek, a progresszív politika célja az EU előremozdítása” – jelentette ki Timmermans köszönőbeszédében.

Szerinte a szocialisták és szociáldemokraták nem elégedhetnek meg a jelenlegi helyzettel, maguk, gyerekeik és unokáik számára jobb világra kell törekedniük.

Frans Timmermans

Az 57 éves, holland Frans Timmermans tapasztalt, több nyelven kiválóan beszélő, szenvedélyesen EU-párti politikus, akit ugyanakkor sokan támadnak a migrációs és a jogállamisági vitákban képviselt álláspontja miatt.

Az előző, 2014-es EP-választáson az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács a legtöbb szavazatot szerző néppárt listavezetőjét jelölte az Európai Bizottság elnökének, az Európai Parlament pedig meg is választotta a tisztségre. Várhatóan jövőre is a néppárti lesz a legnagyobb frakció az EP-ben, elemzők szerint a többséghez legalább három képviselőcsoport szavazataira lesz szükség, ez pedig komoly alkupozícióba hozhat más pártokat. Ráadásul még az sem biztos, hogy automatikusan a csúcsjelölti rendszert fogják alkalmazni, miután ezt több tagállam is elveti.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre