Idén nőtt az állatkertek látogatottsága

Andréka György, a Magyar Állatkertek Szövetségének (MÁSZ) elnöke a csütörtöki Világgazdaságnak elmondta, a magyarországi állatkertek idén nagyon jó évet zárhatnak. 3,5-4 millió vendéget regisztrálhatnak, ami a korábbi évekhez képest 10-12 százalékos növekedést jelent.

 

Andréka György elmondta, az állatkertek sokkal szélesebb látogatói kört vonzanak, mint a legtöbb természettudományi múzeum vagy más, hasonló természetvédelmi intézmény.

Az elnök a lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy az állatkertek ma már nem csupán látványosságot jelentenek, hanem a helyi lakosság rekreációs célpontjává váltak, és vonzzák a turistákat a más régiókból is.

A MÁSZ állatkertjei

Becslések szerint a világ állatkertjeit évente összesen mintegy 700 millióan keresik fel.

A hazai állatkertek nemzetközi összehasonlításban is színvonalas szolgáltatást nyújtanak Andréka György véleménye szerint. Az idén a Magyar Állatkertek Szövetsége az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének teljes jogú tagjává vált, a Nyíregyházi Állatparkot Európa legjobbjának választották meg, és Az év turisztikai attrakciója címet is elnyerte.

Andréka György az állatgyűjtemény kialakításáról azt mondta: annak nem a látogatói igények kielégítése az elsődleges szempontja, hanem a fajok védelme. A szakértők megállapították, hogy az állatkertek körülbelül kétezer olyan állatfaj hosszabb távú fennmaradását képesek biztosítani, amelyeknek az eredeti élőhelyükön már nincs esélyük a túlélésre.

A patinás fővárosi állatkertünk

A magyarországi állatkertek szakmai szervezete, amelynek tagjai:
Budakeszi Vadaspark, Fővárosi Állat- és Növénykert, Nagyerdei Kultúrpark, Xantus János Állatkert, Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméti Vadaskert, Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Nyíregyházi Állatpark, Pécsi Állatkert, Tisza-tavi Ökocentrum, Szegedi Vadaspark, a Veresegyházi Medveotthon és a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre