Marad az alapkamat

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat 0,90 százalékon tartásáról és a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A közleményben kiemelték, hogy a tanács felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs kilátások függvénye. Az inflációs cél fenntartható elérése pedig továbbra is 2019 közepétől várható, aminek biztosítása érdekében az alapkamat jelenlegi szintjének és a laza monetáris kondícióknak a fenntartása szükséges.

A közlemény kitér arra, hogy idén októberben az infláció 3,8 százalékra emelkedett. Az őszi hónapokban ehhez főként az üzemanyagárak és a feldolgozatlan élelmiszerárak megugrása, emellett a dohánytermékeket érintő jövedékiadó-emelés vártnál gyorsabb begyűrűzése járult hozzá.

A tanács szerint egyébként az utolsó két hónapban az infláció mérséklődik, ugyanakkor némileg 3 százalék felett marad. A következő hónapokban az üzemanyagárak mérséklődése miatt csökkenhet az infláció is. A jegybank előrejelzése szerint az erősödő fogyasztás az inflációs alapfolyamatok fokozatos emelkedéséhez vezet, ami biztosítja, hogy 2019 közepétől az infláció fenntartható szerkezetben érje el a 3 százalékos célt.

A GDP növekedésével kapcsolatban úgy látják, hogy 2018-ban élénkül és 4,4 százalékon alakul, majd 2019-től fokozatosan lassul. Eközben a folyó fizetési mérleg egyenlege hosszabb távon is pozitív tartományban marad.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre