Karácsony szétverné az országot karácsonyra

Már megint nagy lett a mellényük az MSZP-seknek, ezúttal szó szerint. Karácsony és Újhelyi ugyanis legújabb kezdeményezésüket úgy hirdették meg, hogy a köztisztasági vállalat alkalmazottainak öltöztek.

“Mi biztosan sárga mellényben megyünk szombaton 10-kor a Jászai Mari téri tüntetésre, és erre buzdítunk mindenkit, aki csak teheti: hozzatok sárga láthatósági mellényt! Ami Párizsban sikerült, az Budapest utcáin is sikerülni fog! Minden lehetséges eszközzel tiltakozunk egészen addig, amíg meg nem állítjuk Orbánt, és a kormány ki nem hátrál a rabszolgatörvényből! Kiállunk minden magyar munkavállalóért!” – hirdette meg új akcióját az MSZP és a Párbeszéd, amihez később az Európai Baloldal és a Magyarországi Munkáspárt 2006 is csatlakozott. Mindehhez Karácsony és Újhelyi egy fotó erejéig láthatósági mellényt is húzott, hogy legyen min derülnünk. Mégsem derülünk.

Hiszen fura dolog ez, advent második hétvégéjén arra kérni az embereket, hogy csapjanak össze a rendőrséggel, zúzzanak be kirakatokat és gyújtsanak fel autókat – mert tévedés ne essék, sehogy máshogy nem értelmezhető a “fiúk” felhívása. Erre utal a minden lehetséges eszköz, a Párizs-Budapest párhuzam, és a sárgamellény is. 

Mert párhuzam maximum a rombolásban jelentkezhet, na meg persze a sárga mellényben. Ahogy a kommentelők többsége is felhívja rá a figyelmet, Párizsban egyrészt a magas üzemanyagárak ellen tüntetnek (Magyarországon rég volt ennyire alacsony az üzemanyag ára), másrészt pont olyan dolgok ellen, amiket az MSZP és a Párbeszéd képvisel. 

Ahogy Christophe Guilluy francia geográfus, aki a napokban a Guardiannek adott egy interjút, és a Le Monde című lap egykori szerzője, Yves Mamou  is megfogalmazta: a sárgamellényes mozgalom mögött kvázi egy identitás probléma áll, a franciák elveszni látják társadalmi-kulturális örökségüket. A társadalmi és kultúrális örökséget, amire itthon az ellenzék magasról tesz, valljuk be őszintén.

Nem marad hát más, mint hogy az a nagy terv, hogy annyira felhergeljék az embereket, hogy lángba borítsák a fővárost az ünnepek előtt két héttel? Ez lenne Karácsony vágya? Megismételni a 2006-os zavargásokat, tüzeket gyújtani, zavarogni? A kép alapján igen.

Zavaró, hogy mindezt abban a városban tennék, ahol más, nyugati városokkal ellentétben nem kellett milliárdokat költeni arra, hogy biztonságban legyenek az emberek az ünnepli vásárlás közben, vagy az adventi vásárokon. Abban a városban, ahol még egyszer sem volt terrortámadás, ahol meglepődnek a külföldiek, hogy milyen biztonság van. 

Az elmúlt évek tüntetései alapján persze nem kell félni. Pár nap, és a hazai sárga mellény pont olyan lesz, mint a hazai többség. Könnyen felejthető.