Ha gyönyörű panorámát látna, ezeket ne hagyja ki!

A Börzsöny a hűvösebb időkre is számos kirándulási lehetőséget tartogat, ilyenkor egész más arcát mutatja az erdő. A Dunakanyar bal partján kiválasztottunk öt olyan magas pontot, ahonnan szerintünk a legszebb panoráma nyílik a térségre.

Julianus-kilátó

A Dunakanyar legszebb körpanorámája a Hegyes-tető 482 méter magas csúcsán álló, Julianus kilátóból tárul elénk. A középkori bástyát idéző építmény tizenöt méter magas, így tetejéről a Dunára és a Börzsönyre is lélegzetelállító kilátás nyílik.
A Hegyes-tető egyaránt elérhető Zebegényből és Nagymarosról is, ráadásul a távolság majdnem azonos, mindössze négy kilométer oda és ugyanannyi vissza. Aki útnak indul, Zebegényből a sárga, Nagymarosról pedig a kék jelzést kövesse.

Csóványos (Fotó: Trencsényi Zsuzsanna)

Csóványosi kilátó

A Börzsöny legmagasabb hegycsúcsára, a Csóványosra feljutni nem egyszerű, viszont páratlan látványban és élményben lehet része annak, aki nekivág a cseppet sem könnyű túrának. A kirándulóknak 815 méteres szintkülönbséget is le kell küzdeniük a 13 kilométer hosszú útvonalon (Pénzásási Erdei Turistaház – Csóványos).
Egy 2014-es turisztikai fejlesztésnek köszönhetően biztonságos és kulturált kirándulóhellyé vált a Csóványos. Egy geodéziai tornyot kilátóvá alakítottak, így csodálatos körpanoráma nyílik a Börzsönyre. A kilátó az Országos Kéktúra nyomvonalán fekszik.

Nagy-Galla

A Börzsöny egyik legszebb panorámájú vulkánját is érdemes legalább egyszer meghódítani. A 479 méter magas Nagy-Galláról elképesztő látvány nyílik a Dunakanyarra és a Börzsöny hegyláncára. A terep nagy része közepes nehézségű, viszont a csúcsra vezető út egy rendkívül meredek kaptató, de megéri a fáradalmakat.
A 8,5 kilométeres túrára a legegyszerűbben Ódamásd, Malomvölgyből érdemes elindulni, amely a Szobról Márianosztrára vezető úton található, de könnyedén megközelíthető a kiindulási pont hétvégén, a Szobról induló kisvonattal is.

Nagy Galla (Fotó: Benkő Eszter)

Nagy-Hideg-hegy

A Börzsöny harmadik legmagasabb hegyén, a Nagy-Hideg-hegyen nem csak egy igazi síparadicsommal, de gyönyörű kilátással is várják a vendégeket, az ország egyik legmagasabb fekvésű, kőből épült menedékházában.
A 864 méter magas hegytető legkönnyebben Királyrét felől, a Cseresznyefa parkolón keresztül közelíthető meg, itt 12,7 kilométeres túra vár a vállalkozó kedvűekre (ha a parkolóig autóval megyünk, lerövidíthetjük 4 kilométerrel). A másik lehetőség pedig, ha Kóspallag irányából indulunk a Kisinóci turistaház felől, az Országos Kéktúra kék jelzésű turistaúton. Mindkét szakasz meredek, így csak gyakorlott túrázóknak ajánljuk.

Kós Károly-kilátó

2015-ben adták át Zebegény új kilátóját, amelyet Kós Károlyról, a település katolikus templomának tervezőjéről neveztek el. A fából készített kilátót a meredek oldalú Kálváriadombon építették fel, biztosítva így a csodálatos panorámát a Dunára és a térség hegyeire.
A Kálváriadombhoz, a templomtól elindulva egy szűk kis utca vezet, majd lépcsőkön könnyedén, néhány perc alatt felsétálhat bárki a kilátóhoz.

Borítókép: Markó Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre