Sebestyén Balázsnak most a kereszténységet sikerült meggyaláznia

Csak nézi az ember meredten a képet, amelyet Sebestyén Balázs Facebook oldalán osztott meg. A képet, amelyen a Vissza a jövőbe című film időgépe, egy sportautó Jézus születésének helyén, a betlehemben áll beékelődve, orránál a jászollal. Nézi, de nem érti.

“Mindjárt jön a sok álszent szerencsétlen, hogy meggyaláztad a jászolt….” – szól az egyik komment a kép alatt, amelyet ez a nagyszerű műsorvezető töltött fel tegnap az internetre. Így most jelzem előre, ezeket a sorokat “egy álszent szerencsétlen” írja.

De tekintsünk el egy picit a karácsonytól, tekintsünk el picit a vallásomtól. Balázs, a képeden egy autó éppen beleszaladt egy házba, kivitte annak az oldalát, és vélhetően elütött, írom csúnyábban: halálra gázolt egy éppen megszületett gyermeket. Ez így oké?

Most pedig arra kérlek, mégse tekintsünk el sem az ünneptől, sem az ahhoz kapcsolódó szokásoktól. A karácsony egyik legbeszédesebb szimbóluma ugyanis a betlehem. Assisi Szent Ferenc (róla biztosan hallottál már) 1222 karácsonyán járt Betlehemben, és az ott látottak olyan hatással voltak rá, hogy kérvényezte a pápánál, hogy a következő évtől ő is hasonlóképpen ünnepelhesse a karácsonyt. Ez azt jelenti, hogy majdnem 800 éves története van ennek a gyönyörű hagyománynak világszerte.

Tudom Balázs, hiszen minden interjúdban hangoztatod, neked más a vallásod. Nincs ezzel semmi baj, sőt. Sokan, sokfélék vagyunk. Így szép a világ. De ez csak úgy lehetséges, ha szívünkben elfogadással élünk embertársaink felé. Miféle elfogadás lehet részedről azt, hogy te buddhistaként jópofának tartod, hogy meggyalázod a karácsony legszebb szimbólumát? De továbbmegyek: miféle ember lehet az, aki azzal viccel, hogy egy sportkocsi éppen belehajt egy embertömegbe?

Vagy várjál csak! Te most éppen valami új stílust próbálsz megteremteni a betlehemezésben? Ez lenne mondjuk a terrorista betlehemezés? A 2016-os berlini adventi vásár emlékére, ahol a tömegbe hajtott egy kamion és tizenkét ember életét vesztette?

Még mindig annyira jópofának tartod magad?

Talán nem is kell válaszolnod, hiszen, ha az ember kicsit keresgél a neten, azért talál némi segítséget a cselekedeted megértéséhez. Igazad van. Mit is várunk mi tőled….

Iratkozzon fel hírlevelünkre