Öngyilkos merényletre készült a fiatal

Frankfurtban bíróság elé állítanak egy iraki fiatalembert terrorcselekmény előkészítésének vádjával.

A frankfurti tartományi felsőbíróság közleménye szerint a 17 éves Deday A.-t azzal vádolják, hogy robbantásos merényletet készített elő és követőket toborzott az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek.

A közleményben az áll, hogy a szüleivel élő tinédzser tűzijátékokból nyert ki robbanószert, azzal a céllal, hogy pokolgépet készítsen és egy öngyilkos merénylettel a lehető legnagyobb számban megöljön vagy megsebesítsen nem muszlim vallású embereket, és az interneten buzdított az Iszlám Állam nevű terrorszervezet támogatására. Az idén februárban őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték, pere a közeljövőben kezdődik.

A Bild című lap szerint Deday A. Németországban vagy Nagy-Britanniában akart volna robbantani.  Az iraki fiatalember 2015 óta él Németországban, úgynevezett oltalmazott menedékjogi státusszal rendelkezik. Ez annak a menedékkérőknek jár, aki nem felel meg a menekült jogállás feltételeinek, de nem lehet visszaküldeni a hazájába, mert halálbüntetés, üldöztetés, embertelen bánásmód fenyegetné.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre