Macron szigorú büntetést ígért a tüntetőknek

Az üzemanyagadó emelése ellen tüntetők által felgyújtott dél-franciaországi prefektúrát kereste fel kedden Emmanuel Macron francia elnök , ahol szigorú büntetést ígért az elkövetőknek.

Az országos méretű tiltakozó hullám közepette, amely helyenként erőszakba és Párizsban évtizedek óta nem látott zavargásokba torkollott napok óta nem szólalt meg nyilvánosan a francia államfő.

Párizson kívül a dél-franciaországi Le Puy-en-Vellay-ben volt a legsúlyosabb a helyzet, ahol a hét végén lángok csaptak ki a megyei kormányhivatal épületéből.

Emmanuel Macron kedden látogatott a prefektúrára. Hivatala szerint az elnök „személyesen és közvetlenül akarta kifejezni a dolgozók iránti tiszteletét és támogatását” a szombati tűz után.

A francia államfő a rendőrséget dicsérte, amely órákon át küzdött az épület udvarán és a környékén tiltakozó zavargókkal.

A francia parlament különböző pártokhoz tartozó képviselői kedden felállva tapsolták a rendőrséget, miután Édouard Philippe kormányfő a nemzetgyűlésben dicsérte a rendvédő szerveknek a szombati párizsi zavargásokban tanúsított szakszerű fellépését.

A kormányfő kedden hivatalosan is bejelentette az üzemanyagadó befagyasztását televíziós beszédében, eleget téve ezzel a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének. A parlamentben számos kérdésre válaszolva először a zavargásokra tért ki, a rendőrség bátorságát dicsérve, amire a képviselők felállva tapsolni kezdtek.

A kormányfő közölte, hogy a kormány feladata „a vásárlóerő növelése, az adók csökkentése és az államháztartási hiány visszafogása”.

A szakszervezetek – a CGT kivételével – örömmel fogadták a kormány bejelentését, de bértárgyalásokat sürgettek.

Damien Abad, a konzervatív Köztársaságiak képviselője irányváltoztatásra, az állam rendjének és tekintélyének visszaállítására szólította fel a kormányt.

Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője Philippe tévébeszéde után kedden közleményben bírálta a francia kormányfő „régimódi trükkjeit”, és úgy vélte, hogy a kormány az üzemanyagadó féléves befagyasztásával az európai parlamenti választások utánra akarja halasztani a népszerűtlen döntéseket.

Az LCI hírtelevíziónak arra a kérdésére válaszolva, hogy a Marine le Pen vezette Nemzeti Tömörülés megerősödve kerülhet-e ki a sárgamellényesek tüntetéséből, Mélenchon kijelentette: „Ez közöttünk és köztük dől majd el. Azok, akiket a szélsőközépen látnak, ideológiai, személyes és történelmi zsákutcában vannak”.

A tiltakozások keretében közben diákok kedden tüzet gyújtottak Marseille-ben az iskolájuk előtt. A tüntetésről készült videofelvételen látható volt a dél-franciaországi város Victor Hugo gimnáziuma előtti tömeg és a fekete füstöt eregető lángnyelvek. Később sisakos rohamrendőrök jelentek meg a helyszínen, a felvétel szerint könnygázzal oszlatták a tömeget. Kedden a diákok tiltakozása miatt országszerte 100 középiskolában szünetelt az oktatás az oktatási minisztérium szerint. Sok tüntető új egyetemi felvételi rendszert követelt. 

(MTI)