Kiállítás kezdődött a világhírű magyar zongoraművész életéről

Cziffra György világhírű magyar zongoraművész életéről indult kiállítás Budapesten a Molnár C. Pál Galériában kedden.

A huszonnégy évvel ezelőtt Párizsban elhunyt Cziffra György életét bemutató tárlat indult kedden Budapesten. Az Ágyúk és virágok címet viselő kiállításon életének különböző periódusait kísérhetjük végig, interaktív módon. 

A látogatók két termet végigjárva ismerhetik meg a zongoraművész életét, az egyik helyiség az angyalföldi nyomortól Cziffra 1956-os disszidálásáig vezeti az érdeklődőket, a második terem már az előadóművészi sikereket mutatja be. 

A közönség megismerheti a senlisi Saint-Frambourg kápolna felújításának történetét, ahol a művész koncertek sorát adta és képzőművészeti kiállításoknak is helyet biztosított, valamint a Cziffra-alapítvány létrejöttét, amely fiatal zenészek és képzőművészek támogatását tűzte ki céljául – mondta el a keddi sajtóbejáráson Csillag Éva, a tárlat egyik kurátora, a Molnár C. Pál Műterem-Múzeum vezetője. 

A kurátor kiemelte: Cziffra György számára nagyon fontos volt, hogy mindazt a rosszat, amit átélt, pozitívra fordítsa, ezért is tartotta lényegesnek a fiatal tehetségek támogatását. Emlékeztetett, hogy Kürthy Hanna festőművész, aki december 15-én a galéria vendége lesz, szintén a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasa volt.

A tárlat megtekintésére az érdeklődőknek egészen 2019. március 2-ig van lehetőségük.

A kiállítás mellett jövőre a negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Cziffra György Klasszikus Zenei Fesztivál február 17-től 25-ig Budapesten. Besszer Szilvia, a program rendezője a fesztivált megelőző programsorozatról elmondta, hogy az adventi időszakban a Mom Park Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatja a CZF Street Pianot, az ünnepi készülődés idején pedig három ingyenes koncertet is hallhatnak az érdeklődők.

Kitért arra is, hogy a kőbányai Kroó György Zeneiskola ad otthont a zongorista hallgatók, zongoraművészek számára meghirdetett mesterkurzusnak, de újdonságként cigányprímás mesterkurzus is indul Sárközi Lajos prímás vezetésével.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy José Cura és Balázs János argentin estjén, a február 24-i gálakoncerten adják majd át hagyományosan a fesztivál díjait.

(MTI, MTI/Mónus Márton)

Iratkozzon fel hírlevelünkre