Lajkó Félix és Balázs János újra együtt lépnek a színpadra

Lajkó Félix és Balázs János

Lajkó Félix hegedűművész és Balázs János zongoraművész ad koncertet a Cziffra György-emlékév programjában április 9-én Zalaegerszegen.

A zalaegerszegi koncert a Filharmónia Magyarországgal közös hangverseny, amely élőben, díjtalanul megtekinthető a cziffra100.com oldalon, a Cziffra Fesztivál Facebook-csatornáján és a Filharmónia web- és Facebook-oldalán, valamint YouTube- és Vimeo-csatornáján – közölték a szervezők, hozzátéve, hogy a Filharmónia Magyarország YouTube-csatornáján hosszú távon elérhetőek maradnak ezek a programok és ingyenesen bármikor visszanézhetők.

Mint a közleményben írják, Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűművész improvizációival és világzenéjével, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a klasszikus zenével lopta be magát a publikum szívébe. Mindkettejük szellemiségéhez hozzátartozik a határok feszegetése, csakúgy, mint az idén ünnepelt Cziffra György művészetéhez, erről a szabadságról szól az improvizáció művészete.

„Amikor muzsikusok improvizálnak együtt, akkor a zenét szolgálják: azt a pillanatot keresik, amikor a harmónia megszületik. Ezek a találkozások a legszebb momentumok, mert nem a párhuzamokban rejlik a valódi közösségi élmény. Ebben az örömzenélésben senki nem kísér senkit, ez a zene színtiszta szolgálata, a zene mámora és szabadsága, ilyenkor egymásért játszunk” – idézik Balázs Jánost.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Cziffra Fesztivál közös sorozatában további különleges művésztalálkozások lesznek az ország több helyszínén, így április 14-én Tompos Kátya és Balázs János lép együtt színpadra. Az eseményeket online követhetik a nézők.

(MTI)

 

Kiemelt képünk forrása: zeneakademia.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!