A Jobbikban már nincs helye az antiszemitizmusnak?

A Jobbik új identitásával, új arculatával nem összeegyeztethető, hogy vezető politikusai közül bárki antiszemita gondolatokat fogalmazzon meg - mondta Farkas Örs politológus az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában Szávay István jobbikos parlamenti képviselő nyilvánosságra került hangfelvétele kapcsán.

Farkas Örs elmondta, hogy a Jobbiknak ez azért nehéz ügy, mert a néppártosodási irány éppen arra tesz kísérletet, hogy a korábbi Jobbik arculatát, és az antiszemitizmus vádját – amely korábban nem jelentett problémát a politikai szervezetnek – most minél messzebb lökje magától.

Ha a párt egyes vezető politikusairól kiderül, hogy az új irányvonal ellenére az ő szemléletükben nem változott semmi, a Jobbiknak legfőbb érdeke ezeket a személyeket kiszorítani a politikai térből.
A politológus szerint a Jobbik azon dolgozik, hogy olyan parlamenti pártokkal próbáljon meg szövetségre lépni, amelyek felfogásába a Szávay István által megfogalmazott antiszemita szemlélet nem fér bele.

Farkas Örs a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pedig arról beszélt, hogy szerinte bizonyos baloldali pártok részéről nem véletlenül nem látni radikális elítélést, hiszen az egyet jelentene azzal is, hogy a politikai együttműködést meg kell szakítani, ez pedig egyiküknek sem célja.

Az ügy előzménye hogy, a Hír TV szerdán közölt egy videoriportot arról, hogy Szávay István a párt egyik tisztújító kongresszusán párttársai előtt azt állította, hogy az előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután a nő azt mondta, hogy nácibűz van. A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, hogy valójában csak viccelt. Az ellenzéki politikus az ügy miatt lemondott országgyűlési jegyzői és a Jobbikban betöltött frakcióvezető helyettesi tisztségéről, később országgyűlési képviselői mandátumáról is.

Szávay Istvánról hétfőn a Hír TV újabb hangfelvételt hozott nyilvánosságra. A felvételen hallható beszélgetés felveti annak a lehetőségét, hogy a Jobbik májusi tisztújító kongresszusa egy előre megrendezett színjáték lehetett, ahol az elnök, és az alelnökök sorrendjét is előre lehetett tudni – írja a Magyar Idők. A cikk kifejti: Szávay már órákkal a szavazás előtt megmondta, hogy a kongresszuson indult 14 jelöltből kiket választ meg a küldöttség.

A lap megkérdezte az ügyben Dúró Dórát, a Mi Hazánk politikusát, aki elmondta: ez a hangfelvétel újabb bizonyítéka annak, hogy a tisztújítás nem tiszta versenyben zajlott.

Toroczkai László a kiszivárgott hanganyaggal kapcsolatban elmondta, hogy Szávay sebészeti pontossággal felsorolta a nyertes alelnökök nevét, ez pedig azt bizonyítja, hogy a tisztújítás nem volt demokratikus, a Jobbik jelenlegi vezetése pedig illegitim.

(Magyar Idők, MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre