Százhúsz templomot pusztított el Észak-Irakban az Iszlám Állam

Több ezer lakást és százhúsz keresztény templomot pusztított el az Iszlám Állam Moszulban és a Ninive-völgyben – derült ki az iraki keresztény egyházak által készített jelentésből. 

 

A több hónapig tartó kárfelmérésből kiderült, hogy több ezer keresztény családnak semmisült meg az otthona és százhúsz templom pusztult el, miután az Iszlám Állam 2014-ben bevonult Észak-Irakba és elűzte az őslakos keresztény közösséget. A megsemmisített templomok közül több történelmi jelentőségű, a IV. században épült, a világ legrégebbi templomai közé tartozott. Az egyházi intézményekben őrzött keresztény írások egyedülállóak és pótolhatatlanok voltak. 

A terrorszervezet több mint 150 ezer embert tett földönfutóvá és több ezer keresztényt ejtett foglyul, akik közül csak 55 ember menekült meg, a többit kivégezték, vagy sorsuk a mai napig ismeretlen. A dzsihadisták elűzése után sem javult sokat a helyzet. Az iraki milíciák és az iráni támogatású Shabak kisebbséghez tartozó fegyverek illegálisan eltulajdonítják a keresztények által hátrahagyott ingatlanokat.

A keresztények többsége a biztonságosabbnak vélt Kurdisztáni Régióba menekült és többségük nem szándékozik hazatérni. Sok iraki keresztény a migrációt választotta, mások végleg letelepedtek Erbílben. 

A felmérések szerint a Ninive tartomány Al-Hamadiya járásába 16 000 keresztény család, Moszul városba mindössze 40 család tért vissza.

2003 előtt Irakban több mint másfél millió keresztény élt. Másfél évtizeden át tartó üldöztetések és fegyveres konfliktusok következményeként a többségük elhagyta szülőföldjét. Mára alig több mint kétszázezer keresztény él Irakban, többségük Erbílben és környékén.

S4C.news – Kassab Adonis

Iratkozzon fel hírlevelünkre