Pápua függetlenségéért tüntető embereket tartóztattak le Indonéziában

Több mint 500 olyan aktivistát tartóztattak le a hétvégén az indonéz hatóságok, akik az országhoz tartozó Pápua tartomány függetlenségéért tüntetett. A föld második legnagyobb szigetén két ország osztozik jelenleg: Indonézia és Pápua Új-Guinea.

Pápua a pápuáké?

Pápua függetlenségének kikiáltása után Indonézia elfoglalta az Új-Guinea sziget nyugati felén lévő területet, majd 1969-ben magához csatolta. Az új-guineai őslakos pápuák közül sokan követelik az Indonézia által bekebelezett területek függetlenné válását, mint ahogy független a sziget keleti fele, az ausztrál gyarmati uralom alól 1975-ben felszabadult Pápua Új-Guinea.

A helyzet komolyra fordult.

A második legnagyobb indonéz városban, Surabayában például 233 aktivistát tartóztattak le szombat este, köztük egy ausztrál nőt.  A helyi média úgy tudja, hogy őket egy diákkollégiumban vették őrizetbe, miután aznap részt vettek egy tüntetésen. A Surabayában letartóztatottak közül egyelőre senki ellen nem emeltek vádat. Az ausztrál állampolgárt átszállították az idegenrendészetre.

Sok pápua december 1-jét tekinti a terület függetlensége évfordulójának, mert az 1961-ben ezen a napon szabadult fel a holland gyarmati uralom alól. Ebből kifolyólag az indonéz hatóságok szigorú ellenőrzés alatt tartják a pápuák lakta területeket, és üldözik a Szabad Pápua Mozgalom fegyveres szakadár szervezet tagjait.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre