Ferenc pápa hétfőn a Vatikánban fogadta Mahmúd Abbász palesztin elnököt

A Vatikánban fogadta Ferenc pápa hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnököt, akitől azt kérte, hogy segítse elő a megosztott palesztin nép megbékélését és az Izraellel való békefolyamat újjáélesztését.

A Szentszék közleménye szerint a körülbelül 20 perces bizalmas találkozón szóba került Jeruzsálem státusza. Fontosnak nevezték, hogy elismerjék és megőrizzék a szent város identitását és egyetemes értékét a három ábrahámi vallás (judaizmus, kereszténység, iszlám) számára. 

Ferenc pápa és a palesztin elnök ezenkívül beszélt annak „szükségességéről”, hogy a nemzetközi közösség tegyen erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megvalósulhassanak az izraeli és a palesztin nép legitim törekvései.

A beszélgetőpartnerek áttekintették a Közel-Keletet sújtó egyéb konfliktusokat is, és szóba került „a vallási közösségek hozzájárulása a szélsőségesség és fundamentalizmus bármilyen formája elleni küzdelemhez”.

A palesztin államfő egy Jeruzsálem óvárosát ábrázoló festményt, valamint a Vatikán és a Szentföld kapcsolatairól szóló könyvet ajándékozott Ferenc pápának.

A katolikus egyházfő egy medaliont adott ajándékba Abbásznak, rajta az 1600-as Szent Péter-bazilikával,  Áldott légy (Laudato si’) nevű enciklikájával és legutóbbi üzenetével a béke világnapja alkalmából.

„Alá akartam írni a mai dátummal. Imádkozzunk a békéért ezen a Karácsonyon” – mondta a katolikus egyházfő az ajándék átadása közben.

A pápa november 15-én fogadta Reuven Rivlin izraeli államfőt, akinek hangsúlyozta a „nagyobb kölcsönös bizalom kialakításának fontosságát” az izraeliek és palesztinok közötti béketárgyalások lehetséges újjáélesztésével kapcsolatosan.

A katolikus egyházfő reményét fejezte ki az izraeli elnöknek azzal kapcsolatosan, hogy folytatódnak a tárgyalások a két nép között a „legitim törekvéseiket tiszteletben tartó megállapodás elérése céljából”.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre