Kásler: hosszú évtizedek rossz szokásait kell megváltoztatni

„A gyógyítás hivatás és nem üzlet” – jelentette ki Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere a Pesti Srácoknak adott interjújában. A miniszter az egészségügyön kívül Magyarságkutató Intézetről és az egészségügyről is beszélt.

A miniszter szerint az identitás szerves része, hogy egyértelmű világképe és önazonosság-tudata legyen az embereknek. Szükségesnek tartja egy olyan intézet felállítását, amely a magyarság eredetét feltáró új tudományos eredményeket összegzi és értelmezi, rendkívül nagy társadalmi várakozás és igény közepette.

Kásler Miklós miniszter elmondása szerint óriási az érdeklődés a magyarság eredete iránt, mégis máig nem tudnak egyértelmű választ adni, inkább teóriákat gyártanak. Éppen ezért ebben az intézetben január elsejétől minden területről összegyűjtik a téma tudósait, és lehetőséget teremtenek az építő vitára és a szintézisre. Hamarosan jó néhány bejelentést tesznek az emlékezet- és kultúrpolitikát illetően.

Mindig nyitott embernek tartotta magát, az orvostudományban is megszokta, hogy kollégái elmondják a véleményüket és ő maga sem rejti véka alá a sajátját, azután döntenek, tehát a tudományos véleménydiktatúrát nem kedveli. A Magyarságkutató Intézet sem az eleve elrendelt kényszerpályákról szól majd, de az sem fordulhat elő, hogy bármelyik kutató a másiknak megszabja: milyen irányba mehet és merre nem.

Kásler Miklós miniszter kijelentette, hogy egyértelmű és törvényes viszonyt alakítanak ki az állami és a magán gyógyítás kapcsolatában. Az átalakítás az egészségügy minden területét érinti, a változások a gyógyítók és a betegek javát szolgálják. A gyógyítás hivatás és nem üzlet.

„Hosszú évtizedek rossz szokásait kell megváltoztatni, ám az egészségügyben nem gyárak működnek, nem lehet leállítani a gyógyítást az átalakítás idejére. Több lépcsőben iktatjuk ki az összefonódásokat és összeférhetetlenségeket, de akár heteken belül ismertté válhatnak az első, nagy lépés részletei” – emelte ki az EMMI minisztere.

 

Forrás: pestisracok.hu

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre