G20 Záróokmány: világgazdaság, klímaváltozás, migráció

Élénkíteni kell a világkereskedelmet, és ennek megfelelően kell megújítani a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) – ennek a gondolatnak a jegyében született meg a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének résztvevői által kompromisszumos formában megfogalmazott közös zárónyilatkozat. A gazdasági tényezők mellett azonban más problémákról is szó esik a dokumentumban.

Mauricio Macri argentin államfő elmondta: a résztvevők olyan közös nyilatkozat megfogalmazásában egyeztek meg, amely „tükrözi a kereskedelem élénkítésének óhaját”, és amely „kifejezi a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmakat”.

A G20 csoport kedvezően fogadja a világgazdaság növekedését, annak ellenére is, hogy ez a fejlődés nagyon egyenlőtlen az egyes térségek, kontinensek közt. A pénzügyi sebeshetőséget, a fejlett és gyengén fejlett országok közötti különbségeket okozó nehézségeket, az infrastruktúraépítés problémáit és a technológiai forradalom új kihívásait említve felsorolták azokat a veszélyeket, amelyek e fejlődést fenyegetik.

A zárónyilatkozat elismerte a multilaterális kereskedelmi rendszer eredményeit, ugyanakkor megállapította, hogy e rendszert javítani kell, mert nem tölti be feladatát, így támogatják a WTO működésének megújítását. A hírügynökségek szerint ennek nagy valószínűséggel az Egyesült Államok külkereskedelmi politikája az oka, hiszen Washington kereskedelmi háborút hirdetett több partnerével, főként Kínával szemben.

Mindemellett úgy fest, hogy ezen a fronton némi fegyvernyugvással lehet számolni. Az USA ugyanis azt ígéret, egyelőre nem vet ki újabb sarcot a kínai árukra. 

Mauricio Macri argentin elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az Egyesült Államok, amely a világ legnyitottabb gazdasága, nem akarja korlátok közé zárni magát.

A G20 vezetői megerősítették azt is, hogy folyatják a klímaváltozás elleni intézkedéseket. Az Egyesült Államok külön bekezdésben rögzítette, hogy elutasítja a klímaváltozásról szóló párizsi megállapodást, és nyomatékosította, hogy a természet védelme mellett továbbra is az összes elérhető technológia és energiaforrás felhasználását tervezi.

Szó esett továbbá arról is, hogy a G20-ak globális szinten, közösen fellépést terveznek a terrorizmus ellen. Említették azt is, hogy a migráció sok szempontból komoly kihívást jelent napjainkban: „A menekültek tömegeinek mozgása globális problémát jelent, amelynek humanitárius, szociális, politikai és gazdasági téren egyaránt megvannak a következményei”.  A csoport országai e téren is a közös fellépés fontosságát hangsúlyozták,  álláspontjuk szerint a menekülthelyzetet kiváltó okokat kell megszüntetni és a növekvő humanitárius szükségletek kell kielégíteni.

A G20-ak emellett ígéretet tettek a technológia adta lehetőségek kihasználására a gazdasági növekedés és termelőképesség érdekében. Közölték azt is, hogy igyekeznek megteremteni a fejlődés lehetőségét a mikro-, kis- és középvállakozások részére, illetve elő kívánják segíteni a digitális kormányzás, a digitális infrastruktúra fejlesztését, a digitalizáció alkalmazásának kiterjesztését.

(Forrás: MTI, Sputnik News, Kép forrása: Pixabay)

Iratkozzon fel hírlevelünkre