Prém Alexandra: egészség- és környezetvédő tippek adventre és karácsonyra

Advent és karácsony idején rengeteg olyan szokásunk van, amely nem kifejezetten védi egészségünket és a teremtett világot, ezek azonban könnyen helyettesíthetők. A rengeteg csokoládé közös családi élménnyel, a sok szemét újrahasznosítható anyagokkal váltható ki, így nem csak egymásra, de környezetünkre is odafigyelhetünk az ünnepi időszakban.

Tömérdek édesség, hamar megunt játékok és szeméthalom-növelő csomagolások jellemzik a bő három hét múlva ránk köszöntő ünnepet, ám ennek nem feltétlenül kellene így lennie. A Kötőszó blogon megjelent írásában Prém Alexandra több hasznos tanáccsal is segíti azokat, akik a teremtett világ védelmét is szem előtt tartanák karácsonykor. 

A szerző szerint “érdemes akár már egészen kicsi gyerekekkel is kipróbálni a fordított adventi naptárat – ez egy olyan doboz, melybe az adventi időszak minden napján kerül valamilyen játék vagy hasznos holmi, melyet karácsonykor el lehet juttatni egy segélyszervezetnek vagy rászoruló családnak”. Ezzel egyszerre növelhetjük a gyerekek szociális érzékenységét, valódi segítséget nyújthatunk nélkülöző családoknak, valamint leszoktathatjuk a kicsiket és magunkat is arról, hogy feleslegesen sok holmink legyen, hiszen az önmagában véve nem érték.

Prém Alexandra azt is javasolja, hogy egészségtelenül sok édesség helyett – például Szent Miklós napja alkalmával – élményt ajándékozzunk gyermekünknek, töltsön együtt minőségi időt a család. Ötletként sorolja az óriáskerekezést, sétát valamelyik adventi vásárban, vagy a közös sütés élményét anyával. 

A lokális gazdaságot is erősíti és a környezeti terhelést is csökkenti, ha az ajándékok tervezésekor helyi kézművestermékeket, nem pedig tucattermékeket vásárolunk.

Hasonlóan jó ötlet, hogy adventi koszorúnk legyen újrahasznosítható, hogy ezáltal is minél kevesebb szemetet termeljünk. “További környezettudatos megoldás, ha a mikuláscsomag nem nejlonzacskóból, hanem szövetből készül. Ezt aztán több évig is lehet használni. Általában érdemes odafigyelni az ünnepi időszakban az ajándékok csomagolására is. Nagyon szépek és hangulatosak a csomagolópapírok, egyszersmind legalább ennyire környezetszennyezők is” – hívja fel a figyelmünket Prém Alexandra. 

A teljes írás ide kattintva olvasható. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre