Ahol az otthon, ott a család

December 1-től tovább bővül a családi otthonteremtési kedvezmények rendszere. A kétgyermekes családok 10 millió forint, a nagycsaládosok pedig másfélszer több, 15 millió forint összegű kamattámogatott kölcsönhöz juthatnak új ingatlan építése vagy vásárlása esetén. Miért ennyire hangsúlyos része a családok támogatásának az otthonteremtés?

A polgári kormány családpolitikájában az otthon mindig is középponti kérdés volt, hiszen már az első Orbán-kormány egyik legfontosabb intézkedése is a „szocpol” bevezetése volt és a politikai kommunikációban is mindig hangsúlyosan megjelent az otthonteremtés fontossága („Munka, otthon, család”).

2010-ben új lendületet kapott a családok otthonteremtésének az ügye. Az otthonteremtési program elindítása előtt azonban még ki kellett szabadítani a családokat a devizahitel csapdájából, hiszen akkoriban a hihetetlen méretű, 5300 milliárd forintnyi deviza lakáshitel kétharmada a gyermekeket nevelő családok vállát nyomta.

Miután az előtörlesztés, az árfolyamgát, a végtörlesztés, az elszámoltatás és a forintosítás bevezetésével többé már nem fenyegette az a veszély a családokat, hogy elveszíthetik az otthonaikat, újabb lépést kellett tenni annak érdekében, hogy fenntartani is képesek legyenek az otthonaikat, ezt szolgálja azóta is a rezsicsökkentés.

Harmadik lépésként az otthonteremtési program elindítása követett.

Mára a családi otthonteremtési kedvezmény (Csok) már közel százezer családot ért el, akik ezen támogatásnak köszönhetően a gyermekneveléshez méltó lakhatási körülményeket tudnak teremteni a családjuknak. A Csok-ot igénybe vevők jelentős része nem csak meglévő gyermekei, hanem előre vállalt gyermekeik után is jogosultak a vissza nem térítendő állami támogatásra.

A Kopp Mária Intézet közelmúltbeli elemzése alapján átlagosan két Csok-os szerződésre jut egy gyermek előre vállalása, tehát az otthonteremtési program igen jelentős demográfiai hatással bír, természetesen a gazdaságélénkítő hatása mellett.

A Csok-ot 12 százalékos arányban egyszülős családok veszik igénybe, 25 százalékban pedig nagycsaládosok.

December 1-től a kétgyermekes családok még nagyobb mértékben részesülhetnek a támogatásból, ami jól mutatja, hogy a testvérek megszületésének ösztönzése olyan népesedési cél, amit a pénzbeli családi ellátásokon kívül az otthonteremtés is jelentős mértékben támogat. A testvérek és a többedik gyermekek megszületése mind-mind hozzájárul a népesség megtartásához, arról nem is beszélve, hogy sokak szerint egy gyermek számára legszebb ajándékot egy kistestvér jelenti.

Az otthonteremtés kiemelt területe a népesedéspolitikának, hiszen minden egyes családi otthon olyan biztos és szilárd alapját jelenti a társadalmunknak, amelyet a sziklára épített házhoz hasonlóan nem tud elmosni semmiféle áradat.

Fűrész Tünde


A szerző jogi szakokleveles közgazdász, szociálpolitikus. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke. Korábban családpolitikáért felelős helyettes államtitkárként és a bölcsődei rendszer átalakításáért felelős miniszteri biztosként dolgozott. Három leánygyermek édesanyja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre