Magyarország elutasítja a migráció ösztönzését

Pócza István, az Alapjogokért Központ munkatársa az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában beszélt arról, hogy Magyarország elutasítja a migráció ösztönzését, és ennek következtében az ENSZ globális migrációs csomagját.

A szakember elmondta, hogy a csomag a migrációt kibocsátó országoknak jó, a befogadóknak kevésbé, és ezt egyre többen ismerik fel. Számos ország kilépett a csomag megvitatásának folyamatából.

Pócza István hozzátette, veszélyes folyamatot indítanak el azok, akik szerint a migráció alapvető emberi jog. Az érkezők jelentős része nem valós fenyegetés, háború elől menekül, csak a jobb élet, pénz reményében választja Európát.

Az úgynevezett humanitárius vízum is egy meghívólevél, amellyel ellenőrizetlenül jöhetnek a migránsok. Németországban már eddig is több tízezer gyermekkorú, fiatal bevándorló tűnt el a hatóságok szeme elől. Mindez csak az embercsempészeknek jó – jelentette ki Pócza István.

Tegnap Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója beszélt az M1 hírfolyamában arról, hogy annak ellenére szavaz újra az Európai Parlament szakbizottsága a humanitárius vízumról, hogy egyszer már szabályszerű voksoláson leszavazták az ötletet, így ez az ügy „elbukott”.

A szakértő szerint a humanitárius vízum, amit a külképviseleteken lehetne igényelni, a migránsokat arra jogosítaná fel, hogy beléphessenek az Európai Unió területére és ott adják be a menedékkérelmüket. Ebben az esetben azonban fennáll annak a veszélye, hogy mire elbírálják a kérelmet, a bevándorló „felszívódik” – tette hozzá szerdán az igazgató.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!