Kercsi-incidens: közzétették az orosz pilóták beszélgetését

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyilvánosságra hozta a Kercsi-szorosnál történt incidensben részt vevő orosz Szu-30-as vadászgép és a Ka-52-es típusú orosz helikopter pilótáinak az irányítóközpontokkal folytatott beszélgetéseinek hangfelvételeit. Ezek Kijev szerint bizonyítják, hogy az orosz katonai vezetés parancsot adott a gépek legénységének az ukrán hadihajók elleni fegyverhasználatra.

Erről Oleh Frolov, az SZBU helyettes vezetője beszélt. A tisztségviselő szerint az ukrán haditengerészek ellen hat különböző típusú támadási módszert is bevetettek az orosz erők. Célpontnak használták őket, hogy rajtuk próbálják ki fegyvereiket, egyben kész csodának nevezte, hogy túlélték a támadást.

A történtekkel kapcsolatban azt mondta, hogy elsőként egy határőrhajó szándékosan nekiment az ukrán vontatóhajónak, ami a hajó megállásra kényszerítésének egy formája. Majd az orosz vadászgép és a helikopter két-két rakétát lőtt ki a hajóra. Ezen felül az orosz hajókról nagy kaliberű fegyverekkel nyitottak tüzet az ukrán hajó kabinjára célozva, oda, ahol a tengerészek tartózkodtak. Ezután különleges egységek rohammal bevették a hajókat fizikai erőt alkalmazva az ukrán tengerészekkel szemben. Oleh Frolov ismertette, hogy a hatodik módszert jelenleg alkalmazzák, miután törvénytelen módon letartóztatták a tengerészeket, és most fizikai és pszichológiai nyomás gyakorolnak rájuk.

Mindeközben Dzsemil Tyemisev, a letartóztatott ukrán tengerészek egyikének ügyvédje a Facebookon arról számolt be, hogy a tengerészeket valószínűleg a Moszkvában található lefortovói börtönbe szállították át a Krím-félszigetről. Az ügyvéd arra nem tért ki, hogy a 24 tengerész közül hányat tartanak fogva az említett helyszínen. Az értesülést egyelőre más forrás még nem erősítette meg.

Kijev hivatalos közlése szerint november 25-én Oroszország lezárta a Kercsi-szorost a három hadihajóból álló kötelék előtt, amely terv szerint és a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentve indult el a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba. A hajókat, miután már visszafordultak Odessza felé a Krím partjaitól mintegy 13-14 tengeri mérföldre, nemzetközi vizeken megtámadták a határőrzési feladatokat is ellátó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hajó. Tüzet nyitottak rájuk, majd különleges egységek szállták meg, végül elvontatták azokat az orosz megszállás alatti Kercs kikötőjébe. Az incidensben hat ukrán tengerész sebesült meg, huszonnégyen estek fogságba. Ukrajna az incidenst katonai agressziónak minősítette, és riadókészültségbe helyezte teljes hadseregét, beleértve a haditengerészetet is. Az ország tíz leginkább veszélyeztetettnek tartott megyéjében hadiállapotot vezettek be, amely szerdától december 26-ig van érvényben.

Moszkva ezzel szemben az ukrán felet tette felelőssé, azt állítva, hogy az ukrán hadiflotta járművei megsértették Oroszország területi vizeit, és az irányváltoztatást sürgető felszólításokra és a figyelmeztető lövésekre sem reagálva a Kercsi-szoros felé haladtak. Az FSZB azt is állította, hogy az ukrán hajók irányították elsőként fegyvereiket az orosz parti őrség járműveire.

A témában készült korábbi cikkeink itt és itt olvashatóak

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre